SVEČANOST NA MARKOVU TRGU

Tko će sjediti u prvom redu na inauguraciji predsjednice RH?

29.01.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Dan nakon Valentinova, prvi put u svojoj povijesti, Republika Hrvatska i službeno će dobiti prvu ženu na čelu države. Kako je najavljeno, inauguracija prve predsjednice Kolinde Grabar Kitarović održat će se u nedjelju 15. veljače. Pobjednica predsjedničkih izbora Kolinda Grabar Kitarović svečanu prisegu prije preuzimanja dužnosti, a kojom se obvezuje na vjernost Ustavu RH, dat će pred Jasnom Omejec, predsjednicom Ustavnog suda. Nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH Milada Privora otkriva nam tko prema pravilima treba sjediti u prvom redu

I dok su mjesto i vrijeme inauguracije to jest ceremonije polaganja svečane prisege nove predsjednice Republike Hrvatske uglavnom poznati, s obzirom na to da se od 1992. inauguracije hrvatskih predsjednika tradicionalno održavaju na Markovom trgu, na kojem su se ustoličivali i hrvatski banovi, o samom tijeku ceremonije i uzvanicima u javnost su doprle tek šture informacije.

'Sve piše u zakonima, samo ih treba čitati', kaže predavačica na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH Milada Privora. Ističe da je inauguracija predsjednika Republike najveći državni ceremonijal, o čemu vodi računa protokol u Uredu predsjednika u suradnji s timom izabrane predsjednice Grabar Kitarović, na čijem čelu je Jadranka Jureško Kero

Nakon što protokol u Uredu predsjednika o inauguraciji obavijesti sva veleposlanstva koja pokrivaju RH, rezidentna i nerezidentna, oni će potvrditi dolazak ili, ukoliko neki predsjednici države nisu u mogućnosti doći, poslat će izaslanstva.

No tko će biti u prvom redu?

Naime varate se ako mislite da državnici svjetskih sila, samim tim jer su najveće i imaju najveći utjecaj na svjetsku politiku i međunarodne odnose, imaju i 'prirodno pravo' sjediti u prvom redu prilikom predsjedničke inauguracije. Utjecaja na inauguracijski protokol rasporeda sjedenja uzvanika pritom nemaju ni više ili manje prijateljski odnosi naše zemlje s drugim zemljama, niti zemljopisna blizina ili udaljenost.

'Poštivat će se više redova prvenstva u protokolu. Prema redu prvenstva u državnim obredima RH, prvi red zauzimaju predsjednik države, Vlade, Sabora i bivši državni poglavari, a potom strani državnici. Također, među stranim državnicima može biti red prvenstva po dugovječnosti odnosno tome koliko dugo obnašaju državničku funkciju ili, što je uvriježeno na gotovo svim velikim skupovima, a također u UN-u i Europskoj uniji, po abecedi zemlje u kojoj se skup održava.

Naime po tom pitanju protokola 'revolucionaran' je bio Bečki kongres iz 1815. odredivši red prvenstva sjedenja predstavnika država po njihovom abecednom redu i to po abecedi zemlje domaćina', veli Milada Privora. S obzirom na njezino dugogodišnje iskustvo u diplomaciji i protokolu u Uredu predsjednika RH, upitali smo je može li se pomoću dolaska većeg ili manjeg broja uzvanika ocijeniti 'uspješnost' zemlje u međunarodnim odnosima.

'Iz Ureda predsjednika poslali su obavijest o inauguraciji svim veleposlanstvima. Postoji nešto što je kurtoazija i u pravilu se takvi pozivi ne odbijaju. Uobičajeno je da na inauguraciju dolaze predstavnici država s kojima imamo dobre bilateralne odnose, očekivano je da nazoče sve zemlje EU-a, dužnosnici NATO-a, UN-a i susjedne zemlje, no ako mislite na predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je najavio da ne namjerava doći na inauguraciju hrvatske predsjednice, nije nužno da mora biti nazočan. Naravno, neki državnici će doći osobno, neki će poslati zamjenike ili službena izaslanstva', kaže Privora, dodajući kako očekuje da će na inauguraciji prve predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović biti puno državnika i stranih gostiju, što je pozitivno, jer takvi su trenuci idealni za kratke bilateralne razgovore.

'Osim stranih državnika i diplomatskog zbora, među uzvanicima će, naravno, biti bivši predsjednici RH Ivo Josipović i Stjepan Mesić, kompletan državni vrh, ustavni suci, crkveni velikodostojnici, predsjednik HAZU-a, rektori hrvatskih sveučilišta, predsjednik HGK te predstavnici ostalih državnih institucija. Svakako će među uzvanicima biti i rodbina i prijatelji izabrane predsjednice Grabar Kitarović', napominje Privora.

Uobičajen dress code za takvu prigodu je tamno odijelo, što će, kako nam veli Privora, i pisati na pozivnicama, a kako procjenjuje, inauguracija bi mogla trajati oko 45 minuta. Vraćanje tradicionalnih nacionalnih elemenata, počasno-zaštitne bojne u počasnim povijesnim odorama postrojbe i lente u ceremoniju inauguracije, što su izostavila oba prethodnika Grabar Kitarović, podržava i gospođa Privora.

Zakonom o grbu, zastavi i himni te zastavi i lenti predsjednika RH u članku 25. i 26. propisuje se da je lenta predsjednika Republike Hrvatske znak predsjedničke časti te da se nosi u posebnim svečanim prigodama koje su vezane za predstavljanje Republike Hrvatske i to: na Dan državnosti, pri predaji priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika i u drugim svečanim prilikama', pojašnjava Privora, dodajući da se ukaz o proglašenju tog zakona temelji na članu 389. Ustava RH.

No napomenimo i kako lenta predsjednika Republike Hrvatske nije viđena u upotrebi od 2000. Naime predsjednik Ivo Josipović, kao stručnjak s područja prava, ustvrdio je da se 'desetogodišnjom neprimjenom, Zakon, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značenju i važnosti' te je stoga smatrao da 'nošenje lente ne bi imalo učinak jačanja digniteta države, već upravo suprotno'.

Prema pisanju nekih medija, navodno državne institucije više i ne znaju gdje je završila lenta kojom je Žarko Domjan okitio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Kako nam je pak ustvrdila profesorica Privora, iako lenta nije bila korištena 15-ak godina, cijelo vrijeme je održavana i čuvana u sefu u Uredu predsjednika!