zakon o turizmu

Tko će plaćati turistički ekološki doprinos i hoće li biti zabranjeni novi apartmani?

27.07.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Zakon o turizmu, koji je jučer pušten u javno savjetovanje, predviđa i mogućnost, uz turističku pristojbu, uvođenja ekološkog doprinosa, ali i koliko će kafića, restorana i apartmana biti na pojedinoj destinaciji

Kako smo izvijestili jučer, kada je o tom zakonu govorila resorna ministrica Nikolina Brnjac, on kao obavezu predviđa donošenje plana upravljanja destinacijom te jačanje uloge lokalnih turističkih zajednica u tom segmentu. Temelj za izradu plana upravljanja u najrazvijenijim destinacijama bit će izračun prihvatnih kapaciteta, odnosno toga koliko pojedina destinacija može primiti turista, a da to nema negativan učinak na lokalno stanovništvo, prostor i resurse te zadovoljstvo turista. Izračun prihvatnih kapaciteta obaveza je lokalne turističke zajednice. Prema zakonu, koji se nalazi u savjetovanju do 26. kolovoza, jedinice lokalne samouprave morat će koristiti taj izračun pri prostornom planiranju.

Zakon predviđa da predstavničko tijelo može na temelju smjernica i preporuka iz plana upravljanja destinacijom, između ostalog, donositi odluke o popisu projekata od posebnog značenja za razvoj destinacije, o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja, zatim o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji, kao i uvođenju turističkog ekološkog doprinosa za goste koji borave u destinaciji.

Drugim riječima, ako se utvrdi da pojedina destinacija ima maksimalne ili prenapregnute kapacitete, lokalna zajednica može suspendirati daljnje izdavanje dozvola za nove apartmane i pojedine ugostiteljske objekte. Ovdje je pak ključna riječ 'može', a ne mora, pa postaje upitno je li sve to samo mrtvo slovo na papiru, posebno kada se tome doda da zakon ne predviđa sankcije u tom dijelu za one koji ga se ne budu pridržavali. Brnjac je pak jučer rekla da nakon nadzora mogu i zatvoriti pojedinu turističku zajednicu.

Makarska Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ako odluči propisati koliko i kakvih ugostiteljskih i smještajnih objekata treba biti na pojedinoj destinaciji, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave treba to učiniti najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za iduću godinu. Osim toga, jedinice lokalne samouprave mogu uvesti ekološki doprinos.

Zamišljeno je da ga, kao i boravišnu pristojbu, plaćaju turisti. Hoće li biti uveden, ostavljeno je, kao i njegova visina, na volju lokalnoj samoupravi. Ako bude uveden, morat će se uplaćivati na poseban račun jedinice lokalne samouprave, a one će sredstva biti dužna 'koristiti za smanjenje negativnih utjecaja turizma na okoliš i klimu, prostor te za mjere očuvanja okoliša'. Jesu li sredstva potrošena namjenski, nadzirat će tijelo državne uprave nadležno za financije.