SKROMNIJE NAGRADE

Tko će ove godine isplatiti najveće dividende?

07.04.2014 u 09:02

Bionic
Reading

Sezona isplate dividendi već je počela, a sudeći prema dosad objavljenim podacima na Zagrebačkoj burzi dioničari će ove godine ostati kraćih rukava

Nekolicina kompanija koje kotiraju na burzi kreće s isplatom dividendi tijekom travnja, ali glavnina isplata dogodit će se u iduća tri mjeseca, nakon što skupštine dioničara potvrde prijedloge uprava i nadzornih odbora.

U uvjetima produžene recesije malo je kompanija koje mogu svoje dioničare obradovati većim dividendama ili bar onima na razini iz prethodne godine. Među njima su u pravilu dobrostojeće izvozne tvrtke poput Ericssona Nikole Tesle, AD Plastika, Končara…

Neke kompanije koje još uvijek solidno posluju, ali trpe pad prihoda i dobiti najavile su smanjenje dividendi. Dioničari tvrtaka iz sektora snažnije pogođenih krizom, poput građevine, brodskog prijevoza i trgovine i ove godine uglavnom će ostati bez novčanih nagrada.


Sezonu isplate dividendi 12. travnja otvara riječka špediterska tvrtka Jadroagent, koja tradicionalno isplaćuje dividendu od 60 kuna po dionici. Tijekom travnja svoje će dioničare usrećiti i AD Plastik, Istarska kreditna banka, Ilirija, Čakovečki mlinovi i PBZ.

Proizvođač auto dijelova AD Plastik je, unatoč nešto slabijim poslovnim rezultatima, zadržao dividendu na razini od 8 kuna po dionici, a predujam od četiri kune isplatit će16. travnja.

Privredna banka Zagreb skresala je dividendu sa 29,9 na 25,8 kuna što je potpuno razumljivo s obzirom na znatno nižu dobit. Najveći dio dividende koja će biti isplaćena 30. travnja pripast će većinskom vlasniku, talijanskoj bankarskoj grupaciji Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu 76,59 posto dionica PBZ-a.

U pozivima za skupštine nagrade dioničarima najavili su Hrvatski telekom, Ericsson Nikola Tesla i Končar D&ST.

Uprava i Nadzorni odbor HT-a ove godine su odlučili promijeniti dosadašnju praksu isplate cjelokupne dobiti za dividendu. Predložili su skupštini dioničara da se tek nešto više od polovice prošlogodišnje dobiti (736,96 milijuna kuna), odnosno devet kuna po dionici, upotrijebi za isplatu dividende, a manji dio od 694 milijuna kuna planira se zadržati radi ulaganja u razvoj.

Skromniju dividendu nego lani isplatit će i Končar D&ST. Sukladno smanjenoj dobiti u prošloj godini, za desetak posto rezat će se dividenda pa će ona ove godine iznositi 47,52 kune po dionici.

Jedna od rijetkih tvrtaka koja povećava iznos dividende je Ericsson Nikola Tesla. Skupštini dioničara predložena je isplata u iznosu od čak 320 kuna po dionici, 150 kuna više nego lani. Ako prijedlog prođe na skupštini, dioničarima Ericssona NT-a obilata dividenda bit će isplaćena najkasnije do 26. lipnja.

Od ostalih kompanija koje još nisu otkrile karte, najviše kandidata za isplatu dividendi dolazi iz dobrostojećeg turističkog sektora. Uz zadarski Turisthotel i porečku Plavu lagunu koji tradicionalno nagrađuju dioničare, ove godine bi dio osjetno povećane dobiti mogao isplatiti i Valamar Adria holding.

Dobre potencijale za rast dividende ima i Tedeschijeva Atlantic gupa, koja je lani ostvarila gotovo dvostruko veću dobit u odnosu na 2012. godinu.