UNIŠTENE MANDARINE, KAMIONI 'ZAROBLJENI'

Tko će najskuplje platiti rekordno snježno nevrijeme

07.02.2012 u 13:39

Bionic
Reading

Iako će se šteta od vala hladnoće i obilnog snijega tek zbrajati, u pojedinim sektorima već se sada love za glavu. Prijevoznici se teško probijaju prometnicama, danima čekaju na granici, dok se u dolini Neretve pod težinom snijega i leda urušilo 90 posto plastenika

Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo kaže da je stanje alarmantno. Ljudi su se, kaže, borili no ledena kiša je padala 24 sata, što je uz 40-ak centimetra snijega bilo pogubno za 90 posto plastenika u tom kraju. Nastradao je i dio proizvodnih pogona i otkupnih stanica za mandarine.

Velike su štete i na stablima poznatih neretvanskih mandarina koja su se također lomila pod težinom snijega i leda. 'Velike su štete na zimskom povrću, a pitanje je što ćemo naći ispod snijega. Mi smo poslali zahtjev za proglašavanje elementarne nepogode', rekao je Gabrić Jambo za tportal. U tijeku je i spašavanje krova Gradske sportske dvorane u Metkoviću kojem prijeti urušavanje.

Osim poljoprivrednika, i cestovni prijevoznici trpe velike štete zbog vremenskih neprilika. Marijan Banelli, predsjednik uprave Hrvatskih cestovnih prijevoznika, rekao nam je da je štetu teško sada procijeniti, no da je ona golema.

'Ako ste ovaj mjesec imali predviđene četiri ture, a prevezete jednu, za ove tri ne dobivate novac, no stigla vam je rata kredita, plaće za zaposlene, a vi niste ostvarili svoj posao. To su milijunske cifre', rekao je Banelli.

Kaže da inače u siječnju i veljači imaju manji obujam posla nego tijekom turističke sezone ili pak predbožićnog vremena, no da uvijek voze iste, fiksne rute. 'Cijelu godinu se voze sirovine za tvornice, prehrambenu industriju, gotovi proizvodi. Prijevoz je krvotok gospodarstva', kaže.

Kamioni su bili tri dana 'zarobljeni' na Vukovoj Gorici

Kao da snijeg sam po sebi nije dovoljan, dodatne im probleme radi i Županijska uprava za ceste. Naime, prijevoznici su u svojim kamionima četiri dana čekali u Srbiji, u Bačkoj Palanci, da prijeđu u Hrvatsku. Policija ih nije puštala jer ceste navodno nisu bile očišćene. Stanje je bilo drukčije, ceste su bile 'crne', očišćene, kaže Banelli. Problem je što Županijska uprava za ceste Vukovarsko-srijemske županije nije poslala nalog policiji da ih puste.

'Ja sam osobno morao urgirati, zvao sam srpskog ministra Dačića da ih puste i pustili su ih. Znate li vi koliko se goriva potroši kada je kamion 24 sata upaljen zbog grijanja?' ogorčeno je zapitao Banelli.