NEIZVJESNOST DO SAMOG KRAJA

Tko će biti šef Sabora, Podolnjak, Reiner ili Leko

03.12.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Osmi po redu saziv Sabora okupit će se danas po prvi put nakon parlamentarnih izbora. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sukladno Ustavu u svojim ovlastima prvo zasjedanje sazvala je u roku od 20 dana od izbora, no pitanje je hoće li prvi dan biti i konstituiran Sabor. Naime, on je konstituiran izborom predsjednika, no tko bi to mogao biti - dan ranije bila je poprilična nepoznanica

Novi Sabor saziva prvo zasjedanje Sabora održava u prilikama nikada viđenim u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosno u prilikama kad još nije poznato tko ima većinu zastupnika, ali ni tko bi mogao biti predsjednik Sabora.

Od 151 zastupnika, relativnu većinu imaju HDZ i partneri s osvojenih 56 mandata u Hrvatskoj te 3 mandata dijaspore. SDP i partneri iz koalicije Hrvatska raste imaju 56 mandata. Most kao treća snaga ima osvojenih 19 mandata, no zbog osipanja zastupnika mogu zasigurno računati na njih 15. Ostalih 4 mandata otpada na zastupnike Hridi i Stipu Petrinu. Tri mandata osvojio je IDS, po dva HDSSB i stranka Milana Bandića, dok su po jedan mandat osvojili Radimir Čačić i Živi zid. Osam mandata otpada na zastupnike manjina.

Iako su proteklih dana neke stranke zbog unutarstranačkih sukoba spominjale i vraćanje mandata, poput SDSS-a na primjeru Mirka Raškovića ili neki pojedinci iz Mosta na primjeru 'odmetnika' iz Mosta, mandat pripada zastupniku koji ga je osvojio. Jedino u slučaju da se taj zastupnik, primjerice u slučaju mosta, odrekne mandata, novog zastupnika, odnosno zamjenu u tom slučaju bira predsjednika Mosta Božo Petrov. U slučaju SDSS-ovca Raškovića, u Sabor bi dospjela njegova zamjena Vesna Blanuša, no Rašković je s danom konstituiranja Sabora dao ostavku na nespojivu dužnost zamjenika župana, te bi po njegovom mišljenju on trebao sjediti u Saboru.

Hoće li se Sabor danas doista i konstituirati ovisit će i o glasovima Mosta. Ta je platforma dan prije zasjedanja Sabora održala i razgovore sa SDP-om i HDZ-om, pri čemu se iznjedrila ideja da se Mostovog Roberta Podolnjaka izabere za predsjednika Sabora.

Takvu ideju, neslužbeno, podržao je SDP, dok HDZ, koji će konačnu odluku donijeti ujutro na sjenici Kluba zastupnika, prema neslužbenim informacijama, nije sklon podržati.  Naime, na jučerašnjim razgovorima, Most nije odgovorio na izravno pitanje pod koji bi uvjetima bili spremni na buduću suradnju s HDZ-om, ali bez SDP-s, pa je gotovo sigurno da će HDZ na Klubu zastupnika uoči sjednice Sabora odbiti Podolnjaka kao eventualnog predsjednika Sabora.

S obzirom da Most izbor Podolnjaka uvjetuje podrškom SDP-a i HDZ-a, za očekivati da će dvije velike stranke ići s vlastitim kandidatima za predsjednika. U SDP-u se u tom kontekstu spominje dosadašnji predsjednik Josip Leko, a u HDZ-u dosadašnji potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Izbor predsjednika Sabora mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.

Zastupnici Mosta su, međutim, najavili kako će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Prilikom izbora predsjednika Sabora u klupama zasigurno neće sjediti 151 zastupnik. Naime, čak 32 njih zbog nespojivih dužnosti neće moći dignuti ruke - 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve BM365 - Stranke rada i solidarnosti.

Prvim zasjedanjem do izbora novog predsjednika Sabora predsjedat će predsjednik bivšeg saziva Josip Leko. Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.