STRANAČKI KOLEGE I FANOVI

Tisuću prosvjednika tražilo slobodu za Janšu

11.12.2014 u 08:27

Bionic
Reading

Oko tisuću ljudi, uglavnom članova oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i njenih simpatizera, prosvjedovalo je u srijedu u Ljubljani tražeći puštanje iz zatvora predsjednika stranke i bivšeg premijera Janeza Janše.

Prosvjedna povorka organizirana je povodom međunarodnog dana ljudskih prava pred sjedištem vrhovnog suda i javne televizije, tvrdeći da je Janša protupravno osuđen i zatvoren, te da se njemu i njegovoj obitelji uskraćuju ljudska prava.

Janša je u zatvoru od sredine lipnja. Njegova stranka i Janšini pristaše tvrde da je on politički zatvorenik, te da je u korupcijskoj aferi Patria osuđen na dvije godine zatvora bez pravih dokaza da je uistinu primio mito finske tvrtke koja je Sloveniji u vrijeme kad je Janša bio premijer isporučivala oklopna vojna vozila.

Slovenski ustavni sud nedavno je odlučio da se Janši privremeno vrati mogućnost obavljanja zastupničke dužnosti u parlamentu, a ovog će tjedna odlučivati i o njegovu zahtjevu da mu se izvršavanje kazne prekine dok sud ne donese konačnu presudu jesu li mu tijekom procesa bila kršena ljudska prava.