visoke temperature

Tisuće evakuirane zbog ponovnog požara na Tenerifima

05.10.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Na španjolskom otoku Tenerifima vlasti su evakuirale oko 3000 ljudi iz njihovih domova tijekom noći, jer se šumski požar izazvan visokim temperaturama i jakim vjetrovima širio šumovitim područjem koje je požar već poharao u kolovozu.

Službe za hitne slučajeve objavile su u četvrtak na platformi za razmjenu poruka X, bivšem Twitteru, da su zatražile pomoć od vojne postrojbe za hitne slučajeve, navodeći požar koji je planuo u srijedu kao hitan slučaj visoke razine.

Šumski požar u kolovozu gorio je danima, uništivši oko 15.000 hektara šuma unutar nacionalnog parka koji okružuje vulkan Mount Teide, najviši vrh Španjolske. Tisuće su tada također evakuirane, a većina se vratila svojim domovima.

Regionalni čelnik Kanarskih otoka Fernando Clavijo rekao je u četvrtak na poslovnom skupu u Madridu da je požar u kolovozu stavljen pod kontrolu, ali nikada nije u potpunosti ugašen, a žar još gori u šumi.

Rekao je da su napori gašenja požara tijekom noći "prošli dobro".

“Manje je goriva (za vatru) pa ne bi smjelo izmaknuti kontroli”, rekao je Clavijo govoreći o već spaljenom terenu.

Otok u Atlantiku kod sjeverozapadne obale Afrike u pripravnosti je zbog visokih temperatura za koje se očekuje da će u četvrtak tijekom dana dosegnuti 39 stupnjeva Celzijevih.