'KRAJ JEDNE EPOHE'

Tisuće Amerikanaca oprašta se od Edwarda Kennedya

28.08.2009 u 21:49

Bionic
Reading

Tisuće stanovnika Massachusettsa u petak odaje posljednju počast preminulom senatoru Edwardu Kennedyu, tihim mimohodom uz njegov lijes prekriven američkom zastavom, koji je izložen u Predsjedničkoj knjižnici i muzeju Johna F. Kennedya u Bostonu

Tijelo senatora Kennedya, koji je umro 25. kolovoza u dobi od 77 godina od tumora na mozgu, u četvrtak je dovezeno u muzej s obiteljskog imanja u Hyannis Portu u Massachusettsu, 112 kilometara južno od Bostona. Motoriziranu kolonu s lijesom, u kojoj je bilo 85 članova obitelji Kennedy, duž puta su pratile tisuće građana.

Prije dolaska u muzej, kolona je obišla Boston, grad čiji je gradonačelnik nekada bio Kennedyev djed John F. Fitzgerald. U muzeju u Bostonu, građane koji odaju počast veteranu američkog Senata i posljednjem od trojice braće Kennedy koji su utisnuli snažan pečat politici Demokratske stranke u drugoj polovici 20. stoljeća, pozdravljaju njegova udovica Victoria Reggie Kennedy, kćerka Kara Kennedy Allen, nećak Tim Shriver i 81-godišnja sestra Jean Kennedy Smith, posljednja preživjela od devetero braće i sestara Kennedy.

Edward Ted Kennedy, koji je prvi puta izabran u Senat 1962., s osam mandata i 47 godina u Senatu, postao je senator s trećim najduljim stažem u povijesti SAD-a.'To je kraj jedne epohe. On je učinio toliko toga za opće dobro svih nas', izjavila je za MSNBC News, Debbie Klapp (55), poduzetnica iz bostonskog predgrađa Stoughton, stojeći u dugom redu građana pred Predsjedničkom knjižnicom u Bostonu.

U četvrtak je muzej ostao otvoren do 2 sata u noći, a Kennedyev lijes je obišla 21 tisuća građana. U petak je predviđeno ranije zatvaranje ulaza, jer će se navečer u muzeju održati privatna komemoracija na kojoj će sudjelovati potpredsjednik SAD Joe Biden, senatori John McCain, Orih Hatch, Chris Dodd i drugi politički i javni uglednici, te članovi obitelji Kennedy.

Posljednji ispraćaj bit će održan u subotu ujutro u katoličkoj bazilici Naše gospe od vječne pomoći, koju je Kennedy sam odabrao. U toj se crkvi svakodnevno molio za izliječenje svoje kćerke, dok je bolovala od tumora.

Predsjednik Barack Obama, koji ovoga tjedna ljetuje na otoku Martha"s Vineyard u Massachusetsu, treba održati govor na Kennedyevu ispraćaju, za koji je glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton kazao da će biti 'vrlo osoban'.

Ted Kennedy će u subotu predvečer biti pokopan na Nacionalnom groblju Arlington, u predgrađu Washingtona, u blizini svoja dva brata - predsjednika Johna F. Kennedya, ubijenog u atentatu 1963., i senatora Roberta F. Kennedya, ubijenog u atentatu 1968., u jeku kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju.