PAD HRVATSKOG ORLA

Tirol se odrekao Sanadera!

04.02.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Politički i društveni pad bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera ne ogleda se samo u činjenici da dotični već više od mjesec dana sjedi u ćeliji austrijskog provincijskog zatvora, nego i u tome da su ga na cjedilu ostavili skoro svi politički prijatelji iz Europe, na koje se za vrijeme svoje vlasti tako rado i često pozivao

Jedan od rijetkih koji je ostao uz Sanadera, barem do sada, jest bivši austrijski premijer, konzervativac Wolfgang Schüssel, izjavivši nakon Sanaderovog hapšenja da je riječ o velikom državniku.

Ipak, Schüssel nije bio spreman posjetiti svojeg prijatelja Ivu u salcburškom zatvoru, no to je zato učinio Herwig van Staa, bivši guverner pokrajine Tirol. Van Staa je također pripadnik austrijske konzervativne Narodne stranke (ÖVP), s kojom je Sanader održavao bliske političke, pa i prijateljske kontakte, a nakon posjeta u zatvoru izjavio je da sumnja da će se Sanaderu pošteno suditi u Hrvatskoj.

S druge strane, politički nasljednici Herwiga van Staa, koji je poziciju tirolskog župana izgubio 2008. godine, očito nisu pretjerano raspoloženi braniti Sanadera niti se pozivati na njegove dugogodišnje veze s Tirolom, u kojem je i studirao romanistiku.

Tako je primijećeno da je sa službene stranice tirolske pokrajinske vlade uklonjena videosnimka dodjele visokog odličja Ivi Sanaderu, kao i podatak da ga je 2004. tada svježi hrvatski premijer uopće dobio.

Tirolski orao naziv je jednog od najviših odličja koje ova pokrajine dodjeljuje, pa ga je Herwig van Staa dodijelio svojem prijatelju Sanaderu, što se iz današnje perspektive čini kao prilična blamaža.

Uklanjanje Sanadera sa službenih stranica prvo su primijetili tirolske desničarske opozicije, a uskoro su sve komentirali i predstavnici Zelenih, čiji se predstavnik ironično zapitao koji su razlozi za odlikovanje Sanadera - s obzirom na to da se isti ne mogu naći na stranici pokrajine.

Vladajuća Narodna stranka odgovorila je samo da će Sanaderu biti oduzet Tirolski orao ako bude pravomoćno osuđen. To ipak ne objašnjava zašto se ime bivšeg hrvatskog premijera više ne može naći na popisu dobitnika odličja, kao ni snimka samo dodjele.

Iako se tirolski narodnjaci očito žele oprati od svojih bliskih veza sa Sanaderom, ipak nisu sa stranica pokrajinske vlade uspjeli ukloniti svaki njegov trag. Primjerice, u službenom newsletteru 'Tirol u Europi', koji je izašao 23. siječnja 2009, naglašava se izrijekom prijateljstvo hrvatskog premijera Ive Sanadera i Herwiga van Staa, koji se u tom trenutku nalazio na funkciji predsjednika Saveza europskih regionalnih parlamenata (CALRE).

Van Staa je tako razgovarao i s europskom povjerenicom za regionalnu politiku Danutom Hübner o 'svojim dobrim kontaktima s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji'.

Ako se u Tirolu sada i pomalo srame svoje bliskosti sa Sanaderom, to ne znači da je Tirolski orao odličje sada zabranjeno za hrvatske građane. Tako se na službenoj stranici pokrajine može naći popis dobitnika odličja za 2010. godinu, a na njemu je i, između ostalih, zagrebački sveučilišni profesor Ivan Drinković. Njega se vjerojatno nikada neće izbrisati s liste dobitnika Tirolskog orla.