ŠIRENJE KUKURIKU KOALICIJE

Tireli: Laburisti sa SDP-om jer HDZ se ne smije vratiti na vlast

24.07.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Do kraja srpnja trebala bi biti formirana nova stara koalicija sa SDP-om na čelu proširenog sastava. Laburisti su konačno dobili formalni blagoslov od svog Nacionalnog vijeća za ulazak u novu Kukuriku koaliciju. No IDS se još nećka i velika je mogućnost da će njegov potpis na koalicijski sporazum pričekati kraj rujna, a konkretan datum izbora i dalje je nepoznat

Laburisti su obznanili da je njihovo Nacionalno vijeće u skladu sa Statutom stranke na sjednici prošle subote konačno donijelo na prijedlog Predsjedništva stranke Odluku o ulasku u koaliciju stranaka predvođenu SDP-om, a šefica laburista Nansi Tireli ističe: 'Odluka je donesena gotovo jednoglasno i to me posebno veseli jer smo u ovako važnoj odluci pokazali jedinstvo. S laburistima će koalicija dobiti lijevo krilo koje joj je nedostajalo u ovom mandatu. Želimo ojačati ljevicu i očekujemo pobjedu na idućim izborima. To je za Hrvatsku znatno bolje od povratka u prošlost kojeg nudi HDZ i njegova koalicija.'

Drugim riječima, uvjerena je Tireli, 'još će se snažnije boriti za socijalnu državu i protiv neoliberalnih zabluda, za prava radnika i svih koji žive od svoga rada, za poticanje gospodarstva i zapošljavanja jer nijedan zakon ne može radnika zaštititi bolje od rastućeg gospodarstva. Trebamo učinkovitiju državu, trebat će snage za nastavak reformi javne uprave i lokalne samouprave, koje moramo učiniti efikasnijim i dugoročno održivim. Zalagat će se i za očuvanje javnog zdravstva te za nužnu mirovinsku reformu'.

Premda mnogi često upozoravaju kako ovoj koaliciji predvođenoj imenom, doduše, socijaldemokratskom strankom, ne samo da nedostaje lijevog, nego nečeg takvog nema čak ni u tragovima, još češće se postavlja pitanje što će to laburisti, kojima se također odriče znak istinske ljevice, moći uopće raditi u društvu stranaka kao što su SDP, HNS, HSU i IDS. Uostalom, neki od viđenijih članova te stranke istupili su iz nje, između ostalog, upravo zbog neslaganja oko mogućnosti ulaska u koaliciju sa SDP-om.

'Sve što nam se danas događa posljedica je loše HDZ-ove vladavine'

'Da bi se išta moglo realizirati, a mi smo u ove tri i pol godine djelovanja svojim inicijativama pokazali što želimo, nužna je suradnja s većinom i potrebno je participirati u ujedinjavanju ljevice', uporno ponavlja Tireli i u razgovoru za tportal odbacujući kritike da je ulazak u koaliciju spašavanje njezinog i mjesta još par joj stranačkih kolega u Saboru.

'Politika će uvijek imati takve konotacije', odvraća Tireli i ističe: 'Usprkos kritikama, moramo pokazati političku odgovornost, i to tako da smo spremni preuzeti vlast i participirati u odgovorno u njoj kako HDZ ne bi opet došao na vlast jer sve što nam se danas događa posljedica je loše HDZ-ove vladavine.'

Što se tiče parlamentarnog statusa stranke, Tireli dodaje i da je naravno to želja i potreba laburista jer u suprotnom kao da ih i nema, a ni novinari nisu zainteresirani za stranke koje ne uđu u Sabor.
No mnogo je onih kojima su važniji principi i sve ono za što su se laburisti na početku zalagali, barem kada je riječ o kritici aktualne vladajuće koalicije zbog čega se ulazak u njezino društvo mnogima činio nepremostiva prepreka. I zbog čega je pored općenitog nezadovoljstva vođenja stranke, ne samo u vrijeme novog vodstva, došlo i do nezadovoljstva i rasipanja članstva diljem Hrvatske. Tireli tvrdi da su za tvrdnje o masovnom rasapu laburista 'krivi mediji jer to nije točno, čak su kanili slati i demantije, ali su odustali jer stranku napuštaju tek pojedinci koji nisu u stanju tijekom mandata, čast izuzecima, otvoriti usta i ovo im je jedini način privlačenja pažnje. Uostalom, bit će zanimljivo vidjeti dokle će otići'.

S obzirom na to da ORaH ovih dana, kako smo pisali, dobiva pojačanje upravo u obličju bivšeg laburista Mladena Novaka, pitamo Tireli kako gleda na taj potez, a ona kaže da nije iznenađena te da njemu, kao i kolegici Mireli Holy te ORaH-u želi svu sreću u radu. Svoju će laburisti, dakle, nastojati naći u koaliciji sa SDP-om koji su do još prije neki dan žestoko napadali ne trošeći riječi u Saboru, a ni papira na kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića.

Pa ipak, Tireli ponavlja da 'laburistima ciljevi i strategija ostaje ista': 'Pokazali smo do čega nam je stalo i definitivno smatramo da su laburisti istinska ljevica koja je sadašnjoj koaliciji nedostajala u zaštiti najugroženijih. Borit ćemo se i dalje protiv neoliberalizma i takvog načina postavljanja stvari jer sve kreće od čovjeka i ako zaštitimo čovjeka, zaštitili smo i državu.'