DIZALI NOVAC ZA KLAĐENJE

Tinejdžeri preko Facebooka potkradali sugrađane

30.01.2014 u 13:09

Bionic
Reading

Dvojica tinejdžera, zadarskih srednjoškolaca, završila su na policiji s prijavom da su provaljivali u tuđe Facebook profile lažno se predstavljajući

Portal 057info saznaje kako su od poznanika tih osoba tražili novac koji su onda trošili u sportskoj kladionici. Nekoliko osoba tako su izvarali za iznose po nekoliko stotina kuna i tako prevarama došli do iznosa većeg od 10 tisuća kuna.

Riječ je o mladićima od ranije poznatim policiji, a zbog istog djela, nad njima je već provedeno kriminalističko istraživanje te su podnijete prijave još u kolovozu, kada su osumnjičeni da su na isti način prevarili više građana s područja cijele Hrvatske za više od 100 tisuća kuna.

Tada je trojka, dvojica s benkovačkog područja i jedan iz Like, na isti način provaljivala u profile građana na Facebooku i predstavljajući se njihovim identitetom od njihovih poznanika tražili su da im uplaćuju novac na račune otvorene u sportskoj kladionici. Nakon kaznene prijave jedan od njih se povukao iz 'posla', a dvojka stara 16 i 18 godina s tim je nastavila. Mladići su bili poznati i među prijateljima kojima su prodavali lozinke za bežični internet.

Prvi put su dobili prijave zbog više kaznenih djela računalne prevare, nedozvoljene uporabe osobnih podataka i zlouporabe naprava, a prema dosadašnjoj sudskoj praksi prijetila im je uvjetna kazna, zbog dobi i jer je to bio prvi put da su počinili to djelo. Ovoga puta policija je Državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće zbog računalne prijevare, a mladići s ljubavlju prema sportskom klađenju svoj su slučaj dodatno zakomplicirali.