AMERIČKO IZASLANSTVO KOD JULIJE

'Timošenko je izgledala jaka i smotala je kosu u poznatu pletenicu'

14.05.2012 u 21:39

Bionic
Reading

Izaslanstvo američkog State Departmenta posjetilo je u ponedjeljak u Harkivu, na istoku zemlje, ukrajinsku oporbenu čelnicu i bivšu premijerku Juliju Timošenko koja je iz zatvorske ćelije prevezena u bolnicu, dok njezino zatočenje nailazi na oštre međunarodne kritike

Izaslanik ureda za demokraciju i ljudska prava američkog State Departmenta Thomas Melia i veleposlanik John Tefft proveli su pola sata u bolničkoj sobi s Timošenko koja pati od nekoliko hernija diska.

'Rekla je da je zadovoljna liječenjem koje provodi njemački liječnik', rekao je Melia novinarima. 'Danas je izgledala iznimno snažna i jaka. Kosu je smotala u poznatu pletenicu', dodao je uz osmijeh.

Amerikanci su ponovo upozorili na 'selektivni progon' sudskih vlasti u predmetu Timošenko koja je u zatvoru od kolovoza, a u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja.

'Izražavamo nezadovoljstvo zbog selektivnog progona Timošenko i članova njezine stranke. Zatražili smo njezino oslobađanje. Stajalište američke vlade nije se promijenilo', rekao je veleposlanik Tefft


Riječ je o prvom posjetu čelnika američke vlade oporbenoj prvakinji nakon njezina zatvaranja u kolovozu. Timošenko je ovih dana prekinula 20-dnevni štrajk glađu koji je počela u znak prosvjeda protiv nasilja kojemu je, tvrdi, bila izložena u zatvoru.

U petak je Timošenko u bolnici posjetila litavska predsjednica Dalia Grybauskaite

Afera Timošenko uzrokovala je ozbiljnu krizu u vezama Kijeva i Zapada koji presudu smatra politički motiviranom i traži njezino puštanje na slobodu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je 1. svibnja da je Washington 'veoma zabrinut' zbog postupanja s Timošenko.

Više zemalja EU-a zaprijetilo je pak političkim bojkotom utakmica Eura 2012. koji Ukrajina zajedno s Poljskom organizira od 8. lipnja do 1. srpnja.