STRANKA BOJKA BORISOVA

Tijesna pobjeda konzervativaca u Bugarskoj

13.05.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Bugarsko izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak tijesnu pobjedu konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je zimus podnio ostavku nakon uličnih prosvjeda, na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju

Prema djelomičnim rezultatima nakon prebrojenih 69 posto glasačkih listića, stranka GERB skupila je 31,38 posto glasova, a slijedi Socijalistička stranka s 27,34 posto glasova.

Konzervativna stranka nema, međutim, većinu u parlamentu koji broji 240 mjesta te joj predstoji mučno sastavljanje vlade. Sve ostale parlamentarne stranke isključuju mogućnost saveza sa strankom GERB.

Prema djelomičnim rezultatima, samo još dvije stranke prešle su granicu od četiri posto potrebnih za ulazak u parlament: Stranka prava i sloboda (turska muslimanska manjina) s 9,15 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka (7,6 posto).

Ako GERB ne uspije sastaviti vladu, mandat će biti povjeren socijalistima. Oni su u nedjelju izrazili spremnost da skupe konsenzus za osnivanje antikrizne vlade sastavljene od stručnjaka na čijem bi čelu bio ekonomist i nekadašnji ministar financija (2005.-2009.) Plamen Oresharski.

S najviše osvojenih glasova, ali nedovoljno za većinu u parlamentu od 240 mjesta, prvi pokušaj za sastavljanje vlade pripast će vođi GERB-a, nekad tjelohranitelju i bivšem premijeru Bojku Borisovu koji je u veljači podnio ostavku pritisnut uličnim prosvjeda zbog drastičnog rasta cijena energije.

O razočarenju i apatiji birača najbolje govori nizak odziv na izbore od 53 posto, najniži od pada komunizma 1989.

GERB-ova je pobjeda tanka i bez ushita te u nedjelju nije održao nikakav poslijeizborni skup niti slavlje, ali zato su prosvjednici glasno optuživali političke elite i tražili više pomoći za najsiromašnije, piše Reuters. Agencija dodaje kako je nekoliko stranaka izrazilo zabrinutost oko izbornih nepravilnosti.

Čelnik socijalista Sergej Stanišev požurio se ocijeniti kako ne vjeruje da će GERB uspjeti sastaviti vladu te je najavio: 'Prva je zadaća maknuti GERB s vlasti'. 'Mi ćemo preuzeti odgovornost za sastav nove vlade', dodao je.

Stanišev je najavio da će odmah početi konzultacije s MRF-om, Atakom i drugima kako bi se izbjegli novi prosvjedi, no socijalisti mogu računati na MRF, ali teško će pridobiti Ataku, poznatu po protuturskoj retorici, piše Reuters.

Socijalisti su već u nedjelju rekli kako su spremni osnovati antikriznu vladu stručnjaka koju bi vodio ekonomist i nekadašnji ministar financija (2005.-2009.) Plamen Oresharski, piše agencija AFP.

Šest godina nakon ulaska u EU, velik postotak od 7,3 milijuna Bugara bijesan je zbog niskog standarda, korupcije i pljačke. Kampanju su stranke vodile na međusobnim optuživanjima i klevetama, dok se malo čulo o programima. Svemu valja pridodati skandale s prisluškivanjima i otkrivenom velikom količinom ilegalno tiskanih glasačkih listića.