RITAM KRIMINALA U HRVATSKOJ

Tijekom 2013. prijavljeno 340 posto više slučajeva korupcije

09.12.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Službena policijska statistika u Hrvatskoj u ovoj godini bilježi povećanje broja slučajeva gospodarskog kriminaliteta i korupcije, no to je ujedno dokaz učinkovitosti mjera koje se poduzimaju u sprječavanju takvih pojava i kažnjavanju počinitelja tih kaznenih djela, izjavila je u ponedjeljak Hini Adrijana Bago, policijska savjetnica pri Službi gospodarskog kriminaliteta i korupcije koja djeluju unutar hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, na rubu regionalne konferencije o kriminalu i korupciji u Sarajevu.

Ova služba sastavni je dio Policijskog nacionalnog ureda za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sa šest odjela u strateškom krilu i četiri regionalna odjela. Oni pak svoje djelovanje koordiniraju po USKOK-ovoj 'vertikali'.

Prema podacima kojima raspolaže hrvatski MUP, za prvih devet mjeseci 2013. godine policija je evidentirala 5021 kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta.

'U 2012. godini registrirano je bilo 4448 takvih slučajeva, što je povećanje za 12,9 posto', kazala je Bago dodajući kako će cjelokupni rezultati za 2013. goodinu pokazati još značajnije pomake na planu borbe protiv ovakvog oblika kriminala.

U MUP-u procjenjuju kako je prijavljenim kaznenim djelima pričinjena šteta koja je dosegnula iznos od 1,328 milijardi kuna.

Ogroman porast prijavljenih kaznenih djela zabilježen je pak u protukorupcijskim istragama. U usporedbi s 2012. godinom za prvih devet mjeseci ove godine evidentiran je porast prijavljenih korupcijskih kaznenih djela od čak 339,5 posto. Tako je prijavljeno 1069 slučajeva povezanih sa zloporabom službenog položaja ili ovlasti odnosno primanja ili davanja mita, dok je u 2012. godini bilo prijavljeno 385 takvih slučajeva.

Ove podatke Bago je iznijela i na regionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije organiziranoj uz potporu agencija UN-a.

Bago je podsjetila kako je studija hrvatske vlade iz 2011. godine, rađena u suradnji s Uredom UN za droge i kriminal (UNODC), pokazala kako teške posljedice korupcija ostavlja na poslovni sektor.

'U procesu pristupanja EU porasla je svijest o korupciji i sve vlade su bile posvećene borbi protiv nje', kazala je Bago na konferenciji.

Istaknula je kako su uvedene zakonske odredbe koje oštro sankcioniraju korupciju, a istodobno su ojačani institucionalni i administrativni kapaciteti za borbu protiv nje.

Hrvatska je konvenciju UN o borbi protiv korupcije potpisala još 2005. godine.

Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu unutarnjih poslova Vladimir Božović ustvrdio je na sarajevskoj konferenciji kako i u njegovoj zemlji sada prevladava odlučnost u borbi protiv korupcije. 'U Srbiji sada postoji apsolutna politička volja za borbu protiv korupcije', izjavio je Božović.

Konstatirao je kako prije sedam ili osam godina, unatoč izjavama predstavnika tadašnjih vlasti, te spremnosti zapravo nije bilo. 'Srbija je godišnje samo na slučajevima javnih nabavki gubila na stotine milijuna eura', kazao je Božović.

Po njegovim riječima, već su uvedene potrebne promjene u zakonskim procedurama, a procjena je kako će samo zbog toga već ove godine iz srbijanskog državnog proračuna biti 'spašeno od korupcije' najmanje 600 milijuna eura.