DAN BRANITELJA GRADA ZAGREBA

Thompson i službeno na Trgu bana Jelačića

20.05.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata (ZBUDR) grada Zagreba, koji čini 29 udruga, najavio je danas proslavu Dana branitelja grada Zagreba, 30. svibnja, te pozvao hrvatske branitelje i Zagrepčane da se pridruže društvenim, sportskim i kulturnim događajima u gradu

Obilježavanje Dana branitelja počet će danas izložbom ratnih fotografija 'Trpinjska cesta - groblje tenkova' u auli Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koju će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovogodišnja proslava Dana branitelja grada Zagreba posvećena je prikupljanju novca za izgradnju crkve hrvatskih mučenika u Udbini, rekao je na konferenciji za novinare u Gradskome poglavarstvu predsjednik Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba Ratko Dragović.

Novac će se prikupljati na broj telefona 060 888 500, tijekom mnogih događaja i na sam Dan branitelja grada Zagreba, 30. svibnja, kad je najavljen veliki koncert Marka Perkovića Thompsona na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Prije koncerta služit će se misa zadušnica za sve poginule branitelje i odati počast poginulim braniteljima kod spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, a najavljen je i prijam kod gradonačelnika te drugi događaji, dodao je.

Pozvao je Zagrepčane da dođu na koncert s hrvatskim zastavama iz Domovinskog rata kako bi se taj dan što bolje obilježio, dodajući da će se na koncertu isticati hrvatski državni stijeg i zastave postrojba Hrvatske vojske. Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata grada Zagreba Ivan Pandža podsjetio je da je Gradska skupština 15. ožujka 2007. proglasila 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja, a ove se godine treći put slavi mnogim kulturnim, sportskim i zabavnim priredbama.

Na novinarski upit kako komentiraju to što se drugi izborni krug za gradonačelnika Zagreba održava dan poslije, Pandža i Dragović odbili su bilo kakvu politizaciju tih događaja, naročito koncerta Marka Perkovića, koji se održava dan prije drugoga izbornog kruga. Dragović je napomenuo da je Dan branitelja grada Zagreba proglašen davno prije i da se koncert slučajno poklapa s drugim izbornim krugom te da nema veze s politikom.

Naglasio je da sve priredbe financira Zbor braniteljskih udruga, koji okuplja 32 udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a Marko Perković na koncertu nastupa besplatno.