tri mogućnosti

Theresa May dala zastupnicima izbor: moj Brexit, bez sporazuma ili bez Brexita

06.12.2018 u 13:12

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da se zastupnici moraju suočiti s izborom oko sporazuma o Brexitu, odnosno da trebaju ili potvrdili njezin sporazum sklopljen s EU-om, ili neće biti sporazuma, ili čak neće biti ni Brexita

'Postoje tri mogućnosti: jedna je sporazumno napuštanje EU-a, druge dvije mogućnosti su izlazak bez sporazuma odnosno da Brexita uopće ne bude', izjavila je May za BBC radio.

May je također kazala da su pojedinci u parlamentu nastojali narušiti planove o Brexitu te je naglasila kako smatra da još jedan referendum o Brexitu nije ispravna odluka.

'Jasno je da postoje pojedinci u donjem domu parlamenta koji remete brexit i time odbacuju odluku za koju je glasao britanski narod, što nikako nije ispravno', naglasila je.

May je u nekoliko navrata izbjegla odgovoriti na pitanje hoće li odgoditi glasovanje zakazano za 11. prosinca, no nagovijestila je mogućnost ustupaka po pitanju takozvanog 'backstopa'.

Na ponovljene upite o tome ima li rezervni plan u slučaju da njezin sporazum bude odbijen, nije ponudila konkretan odgovor.

Ministar za Brexit Stephen Barclay izjavio je pak da će Britanija biti spremna na Brexit bez sporazuma, dodavši kako je 'neophodno odraditi velik posao'.