U SLOVENIJI

Testovi za utvrđivanje očinstva relativno rijetki

30.08.2012 u 14:32

Bionic
Reading

U Sloveniji svake godine oko 11.000 muškaraca dragovoljno prizna očinstvo nad djecom koja su rođena izvan braka, a DNK testovi za utvrđivanje očinstva razmjerno su rijetki.

Takvih slučajeva na zahtjev suda ili upletenih u Sloveniji je obično pet do 10 mjesečno, izjavio je za ljubljansko "Delo" od četvrtka Jože Balažic, predstojnik Instituta za sudsku medicinu koji je jedini ovlašten za takve testove.

U slučajevima kad zahtjev za analizom DNK radi utvrđivanja očinstva dolazi od privatnih osoba, traži se pristanak majke, djeteta i muškarca za kojega se sumnja da je otac, a cijena takvog "obiteljskog testa" je 1000 eura, rekao je Balažic, dodavši da zadnjih godina bilježe pad takvih zahtjeva, što je posljedica materijalne krize koja je mnoge pogodila.

Prema navodima slovenskih medija koji se pozivaju na podatke državnog statističkog zavoda, u Sloveniji svake godine u prosjeku oko 11.000 muškaraca dobrovoljno prizna očinstvo, a slučajevi da je to potrebno utvrditi preko DNK analize ili suda relativno su rijetki.

U većini dobrovoljnih priznanja očinstva radi se o vezama parova koji formalno nisu u braku.

Oko 60 posto očeva u takvim slučajevima očinstvo prizna u razdoblju kraćem od mjesec dana nakon djetetova rođenja. No, ima i slučajeva u kojima su djecu priznali i muškarci u 40-im ili 50-im godinama, znatno nakon njihova rođenja, navode mediji. Ustavni sud prije nekoliko je godina poništio prijašnje zakonsko ograničenje prema kojemu je od strane oca nepriznato dijete svoju tužbu za utvrđivanje očinstva moglo podići u roku ne dužem od pet godina nakon što je steklo punoljetnost.

Pitanje utvrđivanja očinstva DNK analizom aktualizirano je nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje o navodno nepriznatoj djeci dva bivša ljubljanska nadbiskupa, od čega je najsvježiji slučaj kardinala Franca Rodea.

I Rode i umirovljeni ljubljanski nadbiskup Alojz Uran takve navode energično demantiraju, a izrazili su i spremnost da to dokažu na sudu i DNK analizom. Slovenski biskupi u srijedu su priču ljubljanskog "Dela" da je Rode otac 42-godišnjaka koji sumnja da je kardinal njegov biološki otac ocijenili kao nastavak "pogroma" protiv katoličke crkve, te su se sa Rodeom solidarizirali, a vjernike pozvali da mole za jedinstvo i da ne nasjedaju na "konstrukte i laži" njenih protivnika.