DEUTSCHE WELLE:

Tekstilne radnice u Hrvatskoj imaju mizerne plaće

09.07.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Deutsche Welle istražio je kakvi su uvjeti rada za tekstilne radnice u Hrvatskoj koje proizvode luksuznu modu, primjerice za Hugo Boss. 'Mizerna plaća, dugo radno vrijeme i skoro nikakva prava' zaključak je DW-a, koji je posjetio i varaždinski Varteks

'Usiljen osmijeh, i onda se okrenu i odu – nijedna tekstilna radnica u hrvatskoj tvrtki Varteks iz Varaždina nije bila spremna razgovarati s novinarima razgovarati o uvjetima rada, pa čak ni kroz predstavnika sindikata', započinje Deutsche Welle svoju reportažu pod naslovom 'Visoka moda i niske plaće u Hrvatskoj'. Predstavnik sindikata pak kaže da radnice smatraju da bi 'moglo biti gore' te zbog toga ne žele govoriti za medije.

Varaždinski Varteks proizvodi luksuznu robu za njemački modni div Hugo Boss od 1994., a na službenim stranicama se ponosno naglašava kako je Varteks 'jedan od najpouzdanijih partnera ove velike modne kuće'. Unatoč financijskoj krizi, a zahvaljujući dobrim dijelom narudžbama izvan Hrvatske, Varteks je uspio sačuvati 1.800 radnih mjesta. No nitko iz Varteksa nije pristao razgovarati s novinarima o tome koliko su radnice plaćene, pa ni predsjednik Uprave Zoran Koščec. Neslužbeno se doznaje kako je prosječna plaća oko 5.000 tisuća kuna, dakle 669 eura.

Za razgovor nije bila spremna ni glasnogovornica Hrvatske gospodarske komore Branka Prislić kada je riječ o uvjetima rada i plaćama tekstilnih radnica u Hrvatskoj, ali su zato sindikalci imali što za reći. Sindikalist Nenad Leček otkriva da su plaće radnica u Varteksu zapravo između 2.500 i 2.600 kuna, a prosječna je plaća viša zbog velikih zarada direktora i šefova odjela.

Tekstilne radnice u Hrvatskoj, prema procjenama sindikata, rade svakodnevno dva-tri sata više od standardnog radnog vremena, a često i subotom, dakle više od 60 sati tjedno. Mnoge ne mogu izdržati takav tempo, pa dobiju otkaz, nakon čega su osuđene na socijalnu pomoć.


Sve to zasigurno neće dobro odjeknuti u Njemačkoj, gdje je u tijeku kampanja 'Clean Clothes' za prava radnica u tekstilnoj industriji, čiji su predstavnici javno optužili Hugo Boss da su radnice koje u Istočnoj Europi proizvode njihovu luksuznu odjeću opasno potplaćene. Hogo Boss u pisanom je očitovanju za Deutsche Welle odbacio takve optužbe, no postavlja se pitanje kako je moguće preživjeti u Hrvatskoj s minimalnom plaćom s obzirom na to da su troškovi života slični kao u Njemačkoj.

DW je razgovarao i sa Sanjom Sarnavkom iz Kuće ljudskih prava, koja kaže da su takvo stanje stvorili politički moćnici: 'Svi su navodno za ljudska prava, a stalno ih krše.' Sarnavka kaže da nema nikakve javne rasprave o tome kako tekstilne radnice mogu preživjeti s plaćama od 2.500 kuna te se sve svodi na tvrdnju da trebaju biti sretne što imaju posao. Također, radnice dobivaju samo ugovore na određeno vrijeme u firmama koje rade za velike međunarodne modne kuće, a otkaz je kazna svakoj koja se usudi pobuniti.

Tu je i novi Zakon o radu, za koji Sarnavka kaže da će 'još više smanjiti radnička prava' pa će biti moguće i otpuštanje trudnica. Na društvenim mrežama i internetu se mogu pročitati razne horor-priče o groznim uvjetima rada, a i mnogi se radnici žale Kući ljudskih prava, ali su svi uplašeni nešto konkretno učiniti. 'Žele da ih netko sasluša, ali se plaše tužiti poslodavca, jer se boje otkaza', otkriva Sarnavka.