IZ SVIJETA STIŽU OSUDE NAPADA U IRANU

Teheran će zatražiti izručenje šefa Džundale

19.10.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Teheran će zatražiti od Pakistana izručenje Abdulmalika Rihija, šefa sunitske pobunjeničke skupine Džundala koja je preuzela odgovornost za atentat u kojem su u nedjelju smrtno stradale najmanje 42 osobe na jugoistoku Irana, kazao je u ponedjeljak šef Čuvara revolucije

'Danas nam je obavještajna služba podastrla novi dokaz o tome da je skupina Abdulmalika Rihija u izravnoj vezi s američkom, britanskom i nažalost pakistanskom obavještajnom službom', izjavio je general Mohamad Ali Džafari.

Rihi, šef Džundale, preuzeo je odgovornost za samoubilački napad u gradu Pišinu koji graniči s Pakistanom, rekao je glavni tužitelj Zahedana, pokrajinskog središta.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudio je u ponedjeljak teroristički atentat koji je uzrokovao smrt najmanje 42 osobe, među kojima nekoliko zapovjednika Revolucionarne garde na jugoistoku Irana u nedjelju. Napad je osudila i Europska unija.

Asad je 'snažno osudio taj teroristički čin' ustvrdivši da 'Sirija podržava sve međunarodne napore u borbi protiv svih oblika terorizma' u poruci upućenoj iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, javlja službena sirijska agencija Sana.

'Predsjedništvo EU-a osuđuje samoubilački napad u pokrajini Sistan i Balučistan u Iranu te tragičan gubitak ljudskih života', priopćilo je švedsko predsjedništvo EU-a. 'Predsjedništvo upućuje izraze sućuti obiteljima žrtava napada', navodi se u izjavi.