posjet istri

Talijanski veleposlanik: Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće

16.06.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco koji boravi u utorak u nastupnom posjetu Istarskoj županiji kazao je kako se Talijani u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće, poput Hrvata u Italiji, te kako to posebno dolazi do izražaja u Istri

"Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a isto tako se osjećaju i Hrvati u Italiji. To posebno dolazi do izražaja u Istri i Puli, gdje postoji duboko prijateljstvo i želja za pronalaskom novih puteva suradnje. Između susjednih država i regija koje su blizu, a i povijesno bliskih naroda, poput onog hrvatskog i onog talijanskog puno je potencijala za razvoj na novim poručjima" - istaknuo je veleposlanik Sacco.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin kazao je da se posebna pažnja tijekom sastanka posvetila ekonomskim temama budući da "svi znamo iz kojih neprilika izlazimo i mi u ovome trenutku, a naročito Republika Italija".

Razgovaralo se o suradnji s Italijom, o položaju i pravima pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Istri te o aktualnim zbivanjima vezanima uz epidemiju koronavirusa odnosno o posljedicama za gospodarstvo i utjecaju na turističku sezonu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je da su temeljne vrijednosti, koje se već desetljećima njeguju na ovim prostorima, upravo otvorenost, multikulturalnost i suživot.

"Imamo puno prostora za daljnji napredak, stoga se radujem budućim susretima i suradnji kako Grada Pule, tako i naše regije s talijanskim regijama i Republikom Italijom“, zaključio je Miletić.