DUGO ODGAĐANA ODLUKA

Talijanska vlada vraća 40 milijardi eura duga privatnom sektoru

06.04.2013 u 21:04

Bionic
Reading

Talijanska vlada obnašatelja premijerske dužnosti Marija Montija u subotu je odlučila u idućih 12 mjeseci isplatiti 40 milijardi eura duga privatnom sektoru istovremeo istaknuvši da će poštivati ograničenje proračunskog deficita koji nalaže Europska unija

Talijanska je vlada odobrila uredbu koja treba osigurati likvidnost privatnim tvrtkama i pomoći u rješavanju duboke recesije u Italiji. Monti je na konferenciji za tisak nakon sjednice vlade rekao da je kašnjenje isplate duga tvrtkama koje su radile za državu 'neprihvatljiva situacija koja je dugo vremena bila prihvaćana', prenijela je agencija Reuters.

Monti je istaknuo da talijanska vlada ostaje predana poštivanju EU-ovog ograničenja za fiskalni deficit od tri posto BDP-a. 'Gospodarska politika ne mijenja pravac i ne dijelimo gledišta da je za oživljavanje gospodarstva potrebno povećavati javni dug', rekao je Monti.

Odluka o isplati trebala je biti donesena u srijedu no odgođena je zbog dvojbi oko toga iz kojih će se fondova dug isplaćivati. Prošlog je mjeseca talijanska vlada ciljani deficit za ovu godine povećala s 1,8 posto na 2,9 posto BDP-a, dijelom i kako bi se omogućila isplata obveza privatnim tvrtkama.

Ukupan dug države privatnicima je krajem 2011. godine iznosio oko 80 milijardi eura, rekao je Monti, a talijanske državne i lokalne ustanove spram 215.000 privatnih poduzeća, većinom u građevinskom i uslužnom sektoru, u prosjeku imaju dug od po 422.000 eura, prenose agencije. Odluku o isplati duga treba još potvrditi parlament.