NEIZVJESNOST U PAKISTANU

Talibani u sukobu oko Mehsudova nasljednika

09.08.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Među pakistanskim talibanima počeli su međusobni sukobi zbog izbora nasljednika vođe Bajtulaha Mehsuda koji je po svoj prilici poginuo u srijedu u američkom raketnom napadu, navode pakistanske vlasti

ISLAMABAD - Ministar unutarnjih poslova Rehman Malik izjavio je da njegove službe nastoje dobiti potvrdu infromacija o žestokim sukobima između dvojice talibanskih vođa, Mehsudovih mogućih nasljednika u Južnom Vaziristanu, na sjeverozapadu Pakistana.

"Informacije govore da je izbio sukob između Vali-ur Rehmana i Hakimulaha i da je jedan od njih mrtav. Nastojimo potvrditi" te informacije, rekao je Malik za privatnu televizijsku mrežu Pakistani TV.

Zapovjednici Pokreta pakistanskih talibana (TTP), najveće talibanske organizacije u zemlji, već nekoliko dana pokušavaju izabrati nasljednika Bajtulaha Mehsuda.

Pakistanska vlada je objavila da je Mehsud najvjerojatnije mrtav, rekavši da čeka rezultate istrage radi službene potvrde. Mehsud se smatra odgovornim za najveći broj napada u kojima je u zadnje dvije godine diljem zemlje ubijeno više od 2.000 ljudi, među kojima i za napad u prosincu 2007. u kojemu je život izgubila bivša premijerka Benazir Buto