POLICIJSKA AKADEMIJA

Talibani priznali napad i zaprijetili Washingtonu

31.03.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Talibanski vođa Baitullah Mahsud u utorak je rekao da su njegovi borci izveli napad na policijsku akademiju u ponedjeljak u pakistanskom Lahoreu u znak odmazde za napad američkih bespilotnih letjelica na militante u Pakistanu

LAHORE - Mehsud je zaprijetio da bi američka obavijest o nagradi u iznosu od 5 milijuna dolara za informaciju o njemu ili za njegovo uhićenje mogla biti poticaj za mogući napad talibana u Washingtonu.

U napadu na policijsku akademiju u ponedjeljak je poginulo osam kadeta, a više desetaka ih je ranjeno. U sukobima sa snagama sigurnosti policijske akademije poginula su četvorica militanata, a trojica su uhićena.

"U potpunosti preuzimamo odgovornost za ovaj napad i namjeravamo s napadima nastaviti i ubuduće", rekao je Mehsud, vođa Pakistanskog pokreta talibana, čije se snage povezuju s al-Kaidom, a uporište im je Vaziristanu, na granici s Afganistanom.

Pakistanske vlasti vjeruju da Mehsud stoji iza mnogih napada u Pakistanu, među kojima je i ubojstvo bivše premijerke Benazir Bhutto u prosincu 2007.

Sjedinjene Države su prošli tjedan objavile da nude nagradu u iznosu od pet milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do lokacije na kojoj se skriva Mehsud ili za njegovo uhićenje.