KAKO JE GOVORIO MILAN BANDIĆ

Tako se to radi: Bandićeva patetika pjesma je za njegovo biračko tijelo

05.06.2017 u 15:48

Bionic
Reading

'Kako je lijepo vidjeti vas opet. Prekrasno. Nećemo večeras pjevati, ali je lijepo reći tu rečenicu jer je to točno. Emocije naviru, teško je ostati ravnodušan i teško je ostati da nije čovjek emotivan jer ja sam čovjek od krvi i mesa. Nikada nitko u povijesti ovoga grada nije niti će pobijediti šest puta zaredom. Nikada nitko', započeo je svoj pobjednički govor Milan Bandić. U idućih 20-ak minuta spomenuo je svašta: majku, ptice, teroristički napad…Unatoč tome, komunikologinja Smiljana Leinert Novosel poručuje da je Bandićev govor baš onakav kakav je trebao biti

Milan Bandić, koji je sinoć osvojio šesti mandat u Zagrebu, definitivno se ne uklapa u kalup prosječnog hrvatskog političara. Njegovi govori puni su nepovezanih dijelova, neobičnih usporedbi, skakanja s jedne teme na drugu…

'U trenucima velikog uzbuđenja ili pritiska čovjek kaže neke stvari koje ne bi ponovio. Tu je upleo svašta, i demografiju i terorizam. To, naravno, nije trebalo ići u pobjednički govor', analizira za tportal Smiljana Leinert Novosel, stručnjakinja za političku komunikaciju.

Iako se Bandić ponašao kao da nije u kampanji te da su mu izbori zadnja rupa na svirali, sinoć je otkrio da to baš i nije tako.

'Bilo je očito da je jako sretan, euforičan. Pokazao je velike emocije, bilo mu je očito jako stalo da pobijedi', smatra.

Dodaje da naši političari inače ne znaju pokazati da su sretni i da im je do nečega stalo. Kaže da je Bandić imao razloga za sreću jer je 'umijeće nakon 16 godina dobiti toliko glasova'.

'Zato se zafrkavao da bi mogao predavati na Sorbonni. On ima toliko terena u nogama, on je čovjek ogromne prakse', kaže Leinert Novosel i napominje da je kao takav praktičar koji ne voli razgovarati i ulaziti u duele. 'Prije će otići u Kozari bok', dodaje.

'Njegova je tajna u tome što govori točno ono što njegovo biračko tijelo želi čuti - da će se truditi što više - a i pozvao je na suradnju, uključivost, nabrajao projekte koje misli ostvariti… Zagreb ne trpi isključivost i Zagreb ne trpi negaciju. Zagreb ne trpi destrukciju, Zagreb je konstruktivan i Zagreb je pozitivan', kazao je, očito aludiravši na poziv svoje protukandidatkinje Anke Mrak Taritaš na 'referendum' u drugom krugu.

'Neki su s podsmijehom doživjeli njegov govor u dijelu u kojem je veličao svoju majku i pozdravio Katu Zadro, udovicu vukovarskog junaka Blage Zadre. 'To se tako radi ako nekome želite dati na značenju. Bio je to dobar govor', zaključuje Leinert Novosel.

  • +22
Stožer stranke Bandić Milan 365 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL