I DALJE BEZ PRIZNANJA GENOCIDA

Tadić se ispričao za Srebrenicu

17.04.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Tadić u Wall Street Journalu piše da je pokolj tisuća bosanskih muslimana u Srebrenici tijekom 1995. godine jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslavenskih ratova devedesetih

'Isprika za Srebrenicu' naslov je članka koji je srbijanski predsjednik Boris Tadić objavio u rubrici rubrici 'Mišljenja' najtiražnijeg američkog dnevnog lista The Wall Street Journala.

'Pokolj tisuća muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. predstavlja jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslavenskih građanskih ratova 1990-ih', piše Tadić u članku i podsjeća da je srbijanska skupština prihvatila Deklaraciju o Srebrenici u kojoj osuđuje tamošnje ratne zločine.

Tadić ističe da u tom dokumentu bez presedana - prvom takve vrste na zapadnom Balkanu - skupština Srbije izražava najdublju sućut i iskrene isprike obiteljima bosanskih muslimana, žrtava pokolja u Srebrenici.

No iako je presudom Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv Srbije, kao i u više presuda ICTY-ja protiv srpskih optuženika, utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, ta se riječ ne spominje ni u Tadićevu pismu ni u Deklaraciji, kao što u svom članku ne spominje ni da je Srbija izvela agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo te da je praktično cijeli srpski politički i vojni vrh završio na Haškom sudu zbog ratnih zločina. Umjesto toga, tvrdi da je Srbija pokazala hrabrost da bude prva koja će se ispričati za gnjusne zločine koje su počinile sve strane u jugoslavenskim građanskim ratovima te poziva i ostale zemlje regije na ispriku.