JE LI SRBIJA ODAVNO ZNALA GDJE JE?

Tadić: 'Mladić nije 'moneta za potkusurivanje''

28.05.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u razgovoru za televiziju France 24 da uhićenje Ratka Mladića nije 'moneta za potkusurivanje' za približavanje njegove zemlje EU

'Zatvorili smo to poglavlje zbog nas samih, a ne kako bismo ga koristili u razmjeni', rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je naglasio da je Mladićevo uhićenje neposredno nakon posjeta visokih dužnosnika EU-a Beogradu 'puka' slučajnost. 'Da smo htjeli to namjestiti, onda bismo ga uhitili nekoliko dana prije nego što će Europska komisija u listopadu odlučivati o sljedećoj fazi približavanja Srbije EU-u', rekao je Tadić.

'Ali nismo kalkulirali. Na uhićenju Ratka Mladića radili smo vrlo naporno otkako je ova vlada došla na vlast. Radili smo to zbog sebe, a ne zbog EU-a ili suda u Haagu', rekao je Tadić. 'To poglavlje je zatvoreno i sretan sam zbog toga', naglasio je. Inače, mediji su se raspisali kako su srpske vlasti odavno znale gdje se Mladić krije. Tako Jutarnji piše da je srpska vlast znala gdje je Mladić. Transkript objavljen na Wikileaksu pokazuje da su srpske vlasti 2006, kada je premijer bio Vojislav Koštunica, znale gdje se skrivaju Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Međutim, vlasti nisu ništa poduzele da ih uhite, piše danas Jutarnji list. Iz transkripta se, navodi zagrebački dnevnik, jasno vidi da je takvu politiku podržavao tadašnji premijer Vojislav Koštunica, ali i da su kontakti Mladićevih suradnika išli prema državnom vrhu u Rusiji. Transkripti dokazuju da je Srbija tek od 2009. pokazala iskrenu namjeru da uhvati bjegunce i da je poduzela sve potrebne korake, navodi list.

U transkriptima se, kako navodi Jutarnji list, navodi da je u razgovoru s američkim diplomatima krajem 2009. predsjednik Srbije Boris Tadić optužio i stranku Vojislava Koštunice da je imala informacije o tome gdje se bjegunci nalaze, ali ih je skrivala.

Jačanjem Tadićeve Demokratske stranke to se promijenilo, a predsjednik Srbije, prema transkriptima, najavio je da će, jednom kada haški bjegunci budu uhićeni, biti moguće dokazati tko ih je skrivao i tko je znao gde su. Budući da posljednjih dana Tadić najavljuje da će se obračunati i s Mladićevim jatacima, sigurno neće propustiti da našteti konkurentskoj stranci Vojislava Koštunice ako dokazi pokažu da su sudjelovali u skrivanju srebreničkog krvnika.