VOJNICI GINU, RATA NEMA

Tabak o pogibiji ročnika: To definitivno nije normalna situacija

16.08.2013 u 16:53

Bionic
Reading

'S obzirom na to da je Hrvatska koncentrirala svoju vojsku i da imamo malo vojnih objekata i poligona, takva koncentracija vojnika koji su različitoj fazi obuke sama po sebi nije čudna. Drugo je pitanje konkretne situacije. Po toj logici, kada vozilo samo skrene s rute, to je čudno', kazao nam je vojni analitičar Igor Tabak komentirajući tragičnu pogibiju mladog ročnika Marka Zalovića

Napominje kako je teško, dok se ne zna više službenih informacija, govoriti o konkretnom slučaju. Ipak dodaje kako je, kada su u pitanju dobrovoljni ročnici, a stradali Marko Zalović bio je 11. generacija, ovo prvi incident.

'Ovo definitivno nije normalna situacija. Realno gledano, u vježbovnim aktivnostima u vojsci nesreće se događaju. Treba to istražiti, moglo je doći to tehničkih zatajenja, nije nužno riječ o ljudskom faktoru', napominje.

Iako je general Dragutin Repinac, zapovjednik Kopnene vojske, rekao kako je istraga odmah pokrenuta te kako će, ako se utvrdi odgovornost, odgovorni za ovu nesreću biti adekvatno sankcionirani, te je usto i oformljeno povjerenstvo za istragu svih okolnosti nesreće, Tabak upozorava kako su do sada, nakon pojedinih većih incidenata u vojnom sustavu RH, u pravilu slijedile duge godine sudovanja koje nisu vodile do jasnog pravosudnog epiloga.

Podsjeća da se slučaj ranjavanja ročnika iz 2000. godine vukao po sudu deset godina, slučaj pada helikoptera u Vukovaru 2007. i dalje je na sudu, kao i sudar MIG-ova iz 2010.


'Prema dostupnim informacijama, nesreća se dogodila nedaleko od objekata koji se koriste za uvježbavanje vojnika koji odlaze u mirovne misije. Tom cestom tenkovi odlaze na automatsko tenkovsko strelište te svakodnevno prolaze pored vojnika koji na okolnim livadama provode svoj dio obuke. Tom komunikacijom tenkovi voze brzinom do 40 kilometara na sat. Za obuku tenkista redovito se koriste dva ista tenka M-84.

U trenutku nesreće je na samom poligonu bilo nekoliko stotina ročnika, kadeta te vojnika na specijalističkoj obuci. Naime, već nekoliko tjedana na Gašincima razne kategorije vojnika provode svoje vidove obuke, piše Jutarnji list.

Prema propisanim mjerama, posada tenka je trebala znati da pored ceste kojom prolazi vojnici obavljaju obuku. No vozač tenka ne može vidjeti vojnika koji se nalazi u rovu sa strane. U trenutku nesreće u tenku je najvjerojatnije bila peteročlana posada, a jedan član, u pravilu instruktor, bio je na kupoli. No prilikom naglog skretanja vozila, ako je i vidio vojnika u rovu, ništa nije mogao učiniti. Što je dovelo do naglog skretanja tenka ulijevo, pokazat će istraga.

Druga pogibija u mjesec i pol dana

Pogibija mladog ročnika drugi je smrtni slučaj u HV-u u mjesec i pol dana. Skupnik Marko Odžak poginuo je tijekom čišćenja terena nekadašnjeg vojnog skladišta u Pađenima kod Knina. Smrtni slučajevi, izuzev ratnih djelovanja, tijekom 90-ih godina bili su česti. Najpoznatiji slučaj je eksplozija vojnog skladišta Duboki Jarak u zagrebačkim Sesvetama 1994. Tada je poginulo šest vojnika. Samo mjesec dana kasnije dvojica vojnika poginula su također u eksploziji skladišta Kukuzovac kod Sinja.

1997. četiri su vojnika smrtno stradala u eksploziji u skladištu Banjščina kod Varaždina. 2000. godine u eksploziji u ogulinskoj vojarni Sveti Petar teže je ozlijeđeno pet ročnika, lakše 16.  Popis svih većih vojnih nesreća u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj vojsci možete pročitati na portalu Obris.org