NEREALNO

Tabak: Nisam optimističan po pitanju vraćanja vojnog roka

25.02.2016 u 12:32

Bionic
Reading

'Nisam optimističan kad je u pitanju ideja vraćanja obaveznog služenja vojnog roka', rekao je vojni analitičar Igor Tabak gostujući u Studiju 4

'Ono je ukinuto 2007., i to ne slučajno. Na taj se način otvorio prostor uštedama i oslobađanju infrastrukture. Pričati o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u trenutku kada je jedan od gorućih problema i samo financiranje profesionalne vojske smatram nerealnim', rekao je Tabak. Dodao je da ni teze o ugrozama u okruženju ne drže vodu. 'Jedina trenutačna vrsta ugroze je izbjeglički val s kojim se jako dobro nosi MUP', poručio je vojni analitičar u razgovoru za HRT.

Od 2008. uvedeno je dragovoljno služenje. Kroz taj se program dva puta godišnje izmijeni ukupno oko 900 mladića i djevojaka, od kojih mnogi odlučuju karijeru nastaviti u profesionalnoj vojsci.

Od 1. ožujka na mjesto načelnika GS-a OSRH dolazi general Mirko Šundov. Teško će mu biti ponoviti rezultate koje je polučio general Lovrić, ponajviše zbog rezanja proračunskog dijela za MORH.

Tabak je za kraj izrazio strah da bi u budućnosti moglo doći do politizacije funkcije načelnika GS-a zbog preklapanja imenovanja i održavanja parlamentarnih izbora.