u new yorku

Svjetski lideri predstavljaju nove mjere u borbi protiv klimatskih promjena na summitu UN-a

23.09.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Svjetski lideri predstavit će u ponedjeljak nove planove u borbi protiv klimatskih promjena na posebnom klimatskom summitu u New Yorku na kojemu neće sudjelovati američki predsjednik Donald Trump

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron trebali bi se pojaviti na summitu, dok Trump neće biti na popisu govornika jer umjesto toga sudjeluje na događaju o vjerskim slobodama.

Glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres poručio je političkim liderima da "dođu s planovima, a ne s govorima" na summit i potaknuo ih da se obvežu na odustajanje od fosilnih goriva i usporavanje rasta globalne temperature.

Švedska učenica Greta Thunberg koja je inspirirala globalni studentski pokret za implementacijom konkretnih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, sudjelovat će u "dijalogu za mlade" s Gueterresom i drugim mladim aktivistima.

Očekuje se da će 60 zemalja povećati svoje obveze unutar Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Britanski premijer Boris Johnson, indijski premijer Narendra Modi i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi su među govornicima.

Lideri zemalja koje planiraju otvoriti nove elektrane na ugljen, uključujući Japan i Južnu Koreju, nisu na popisu govornika.