PODRŠKA NORVEŽANIMA

Svjetski državnici ogorčeni zločinom u Norveškoj

23.07.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Nastavljaju se reakcije iz svijeta na dvostruki napad u Norveškoj u kojemu je po dosadašnjim izvješćima ubijena najmanje 91 osoba

Britanski premijer David Cameron rekao je da je "ogorčen". "Ti nas napadi podsjećaju na terorističke prijetnje s kojima smo sučeljeni", istaknuo je, ponudivši "pomoć Velike Britanije, pa i tajnih služba" radi "gonjenja ubojica i sprječavanja daljnjeg ubijanja nedužnih".

"Norveška vlada i puk moraju znati da su njemačka vlada i Nijemci uz njih", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel

Sućut premijerke Jadranke Kosor

Premijerka Jadranka Kosor uputila je izraze sućuti predsjedniku Vlade Kraljevine Norveške Jensu Stoltenbergu u povodu terorističkih napada u središtu Osla i na otoku Utoya.

'S dubokim smo žaljenjem primili vijesti o terorističkim napadima u središtu Osla i na otoku Utoya, u kojima su nažalost izgubljeni brojni ljudski životi', navodi premijerka.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, čija zemlja predsjeda EU-om, rekao je da je "užasnut", a istu su riječ upotrijebili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i australska premijerka Julia Gillard

Austrijski ministar vanjskih poslova i vicekancelar Michael Spindelegger osudio je u priopćenju "podmukli napad" i istaknuo da se "Norveška uvijek zauzimala za ljudska prava s kreativnim idejama i inicijativama".

Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je da je "uz norveški narod u ovom teškom trenutku u zajedničkoj borbi sa svakim oblikom terorizma".

"Ovo je bio teroristički udar. Svi smo Norvežani", istaknuo je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na Twitteru.

Od bliskoistočnih zemalja, Izrael i Jordan su odlučno osudili napade, izrazili sućut obiteljima žrtava i ponudili pomoć Norveškoj.

U Aziji, japanski premijer Naoto Kan upozorio je da se "takvi čini nasilja ne mogu trpjeti".

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ocijenio je pak da napad na "jednu od najmiroljubivijih zemalja svijeta pokazuje da je terorizam i dalje velika prijetnja svjetskoj sigurnosti".

I Kina, koja se lani prepirala s Norveškom zbog dodjele Nobelove nagrade disidentu Liu Xiaobu, oglasila se priopćenjem u kojemu je osudila "teroristički napad i izrazila sućut žrtvama", ne spominjući izrijekom Norvešku.

Teroristički napad u Oslu u petak su već osudili predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, glavni tajnk NATO-a Anders Fogh Rasmussen, američki predsjednik Barack Obama, britanski ministar vanjskih poslova William Hague i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy