RATNI FOTOGRAF NA SUĐENJU MERČEPU

Svjedok: U Pakračkoj Poljani nisu mučeni srpski zarobljenici

11.07.2013 u 17:10

Bionic
Reading

Fotograf i snimatelj Toni Hnojčik, koji je 1991. bio desetak puta u Pakračkoj Poljani, posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da u tom mjestu nije vidio zatočene civile, dok je za priče po kojima su u tamošnjoj osnovnoj školi mučeni srpski zarobljenici iz Bujavice rekao da su to 'enormne gluposti'

Svjedok je na suđenju Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima rekao da je u lokalu u Daruvaru čuo kako su u osnovnoj školi u Pakračkoj Poljani mučeni srpski zarobljenici, ali je to nazvao glupostima jer je, kako tvrdi, igrom slučaja nakon oslobođenja Bujavice prespavao u toj školi i tamo ništa nije vidio ni čuo.

Ispričao je također da je u Pakračkoj Poljani nakon oslobađanja Bujavice upoznao Merčepa, ali tvrdi da on nije sudjelovao u toj akciji jer je u prometnoj nesreći ozlijedio ruku i lice. Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Svjedok pretpostavlja da je Merčep bio pripadnik MUP-ove pričuvne postrojbe jer je bio u Pakračkoj Poljani, a kasnije je čuo da su pripadnike te postrojbe nazivali 'merčepovcima'.

No, nije znao reći tko je zapovjedao tom postrojbom u Pakračkoj Poljani. Mogu samo pretpostaviti da je to bio Merčep, ali to je iluzorno jer isto tako mogu pretpostaviti da je zapovjednik bio Mađarelo koji se tamo kretao, rekao je Hnojčik, koji je sudu predao snimku Merečepove izjave nakon oslobođenja Bujavice. Pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda svjedok se prisjetio da su u Pakračkoj Poljani bile osobe u policijskim, vojnim i maskirnim odorama koje su za sebe govorile da su policajci dragovoljci.


U nastavku suđenja Merčepu, koji poriče krivnju i tvrdi da nije zapovijedao pričuvnom postrojbom, saslušani su i djelatnici policije od kojih su neki dolazili na očevid u Pakračku Poljanu.
Bivši djelatnik bjelovarsko-bilogorske policije, koji se prisjetio da je nekoliko puta radio očevide u Pakračkoj Poljani radi iskapanja mrtvih tijela, posvjedočio je da je policijska postrojba bila pod ingerencijom MUP-a i da ne zna tko je njome zapovjedao.

Prisjetio se da je jednom po zapovjedi otišao utvrditi da li se Savo Mijić nalazi u Pakračkoj Poljani, ali su mu tamo rekli da su oni ratna postrojba i da nema zarobljenika. Od Mijićeve supruge, koja je radila u policiji, čuo je da je Mijić nastradao.

Umirovljeni inspektor za potrage iz bjelovarske policije Đuro Lovrak ispričao je da su na desetak mjesta u Pakraci i Lipiku pronašli mrtva tijela. Nije se mogao sjetiti broja ali ih je, kako je rekao, bilo dosta.
Bivši načelnik policijske uprave u Kutini Ivan Peštaj rekao je kako se pričalo da se na području Pakračke Poljane nalazila pričuvna policija iz Zagreba i da su to 'merčepovci'. Suđenje se nastavlja 19. srpnja ispitivanjem novih svjedoka.