SUĐENJE GENERALU GOTOVINI

Svjedok tužiteljstva o granatiranju Knina

22.01.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska vojska (HV) kršila je u akciji Oluji sve odredbe ratnog prava, uključujući granatiranje Knina i pljačku nakon toga, izjavio je u četvrtak svjedok tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom

'Ne mogu shvatiti Hrvate, gade mi se njihove metode, krše sve odredbe ratnog prava', napisao je u svojem dnevniku bivši promatrač EZ-a u Sektoru jug Mark Hanson, kako je pročitao tužitelj na početku Hansonova svjedočenja u postupku protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za zločine tijekom i nakon akcije Oluje u ljeto 1995. godine.

Po Hansonovim riječima cilj topničkih napada HV-a na Knin, tadašnje uporište pobunjenih hrvatskih Srba, bio je protjerati lokalno stanovništvo. 'Granatiranje nije imalo vojnu svrhu, nego je bilo psihološke naravi sa svrhom istjerivanja srpskog stanovništva', rekao je Hanson ocijenivši da osim stožera tzv. krajinske vojske u gradu praktično nije bilo vojnih ciljeva.

Po njegovim riječima, pripadnici 4. gardijske brigade HV-a počeli su, nakon zauzimanja Knina 5. kolovoza, sustavnu pljačku, od koje nisu bili pošteđeni ni časnici UN-a i EZ-a.
Nakon što se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava, 4. brigada vozilima je po gradu prikupljala sve vrijedne stvari: televizore, hladnjake, glazbene linije. To su istovarili u skladište koje je bilo pod stražom, a 6. kolovoza natovarili u kamione te odvezli u smjeru Drniša, rekao je Hanson.

Svjedok je ocijenio da nakon ulaska HV-a u grad 'Knin više nije bio Knin', opisujući razbijene izloge, zapaljene ili izgorjele zgrade i prometnice uništene granatama.
Hanson je ustvrdio da su nakon 5. kolovoza 'pročešljane' sve kuće, iz kojih su odnesene vrijedne stvari, te da su 'pročešljani' i njegov ured i kuće u kojima su radili i živjeli kolege iz promatračke misije.