PRVI PUT VIDEO-LINKOM

Svjedok iz Hrvatske svjedočio protiv kapetana Dragana

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 16:23
  • Objavljeno 29.04.2009 u 16:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je prvi put video-linkom hrvatski državljanin svjedočio u nekom inozemnom građanskom sudskom postupku - parnici za klevetu koju je Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Walesa pokrenuo protiv lista The Australian

Vasiljković je izdavača tog lista, tvrtku Nationwide News, tužio zbog objave članka o ratnim zločinima kapetana Dragana. Australski sud zbog toga je putem 'međunarodne pravne pomoći' zatražio saslušanje petero hrvatskih svjedoka kako bi se utvrdila Vasiljkovićeva uloga u ratu.

U velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda danas je saslušan svjedok Osman Jukić, koji je ispričao da je nakon uhićenja u Udbini bio zatočen na tvrđavi u Kninu, a potom premješten u logor Stara bolnica. Vasiljkovića, koji ga je video-linkom slušao u sudnici u Sidneyu, teretio je kao osobu koja je sve to naredila.

Sutra bi na sudu u Zagrebu trebao biti saslušan još jedan svjedok zaštićenog identiteta, a ispitivanja će se nastaviti i u ponedjeljak i utorak, kazala je Hini zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja u postupku surađuje s odvjetnicima australskog izdavača. Inače, Vasiljković je postupak pokrenuo tvrdeći da nikada nije počinio nikakav zločin. No dosad ga je više svjedoka optužilo za ratne zločine u Hrvatskoj, među kojima i jedan hrvatski policajac, engleska novinarka te američki vojnik.

Inače, ovo suđenje nema izravne veze s postupkom Vasiljkovićeva izručenja, koji Hrvatska traži zbog optužbi Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku koje ga tereti kao zapovjednika postrojbe za posebne namjene paravojnih postrojbi na području tzv. Krajine. Kapetan Dragan uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u najčuvanijem zatvoru.

Australski savezni sud u Sydneyju odbio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika. Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy odbio je žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Po australskom zakonu o izručenju iz 1988. godine, Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu može uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim tijelima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!