NASTAVAK SUĐENJA

Svjedoci: Piloti nisu bili obučeni za nalet kakav su izveli

28.05.2015 u 15:10

Bionic
Reading

Stručno mišljenje svjedoka glasi da piloti nisu bili obučeni za nalet kakav su izveli. Odvjetnik jednog od optuženik smatra da upravo to treba biti okolnost za oslobađajuću presudu. Dva aviona sudarila su se u zraku. Nakon sudara iz jednog MIG-a ispaljena je raketa čiji su dijelovi ranili ženu u polju

Suđenje je zavoreno za javnost, a prije današnjega ročišta predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje uzroka pada MIG-ova Goran Strmečki rekao je za Hinu da će ponoviti zaključke Povjerenstva da se jedan MIG previše približio drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona.

'Piloti su prekršili propisanu proceduru jer se nisu međusobno obavještavali o promjenama smjera leta, a čimbenici sudara su bili i loši meteorološki uvjeti i neiskustvo pilota', rekao je Strmečki.

Na pitanje znači li to da u zaključcima Povjerenstva ima elemenata za oslobađajuću presudu, Strmečki je odgovorio da je njegov posao utvrditi što se dogodilo.

'Paralelno s tim je išao postupak utvrđivanja odgovornosti, pa i materijalne i stegovne, ali to nije moj posao', rekao je Strmečki.

Krešimir Papac, odvjetnik prvookrivljenoga satnika Igora Trošelja, vođe skupine od četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, rekao je Hini da su s današnjim danom svi dokazni prijedlozi obrane izvedeni, da oni ne predlažu nikakva dodatna vještačenja, te da je suđenje bilo korektno.

'Zbog tijeka suđenja nadamo se oslobađajućoj presudi',rekao je Papac.

Mate Kustura, odvjetnik natporučnika Marijana Kudlika, dobio je stručno pojašnjenje o tomeda piloti nisu bili obučeni za vrstu naleta u kojem su sudjelovali, te da meteorološki uvjeti nisu zadovoljavali ni minimalne kriterije da bi se smjelo odobriti da oni tada sudjeluju u obuci.

'Zbog svega tog optuženi piloti nisu odgovorni za nesreću', smatra Kustura

Piloti su optuženi da su 23. rujna 2010., tijekom provedbe glavnog obučnog događaja  na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju Oružanih snaga i počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Satnika Trošelja optužnica tereti da je letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima

Natporučnika Kudlika tereti da je istodobno, ne izvješćujući o tome, izvodio manevar a da nije vidio vođu skupine. Kada su se zbog tih manevara zrakoplovi sudarili, jedna se rakete ispalila iz lansera i njeni dijelovi su na polju u Donjoj Šupici ranili Mariju Klipu koja je zadobila, kako piše u optužnici, otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke.