AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE:

Svijet 2030. - sve manje resursa, sve više ljudi

  • Autor: Tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 11.12.2012 09:46
  • Objavljeno 11.12.2012 u 09:46
PLANET ZEMLJA ZEMALJSKA KUGLA

PLANET ZEMLJA ZEMALJSKA KUGLA

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nove tehnologije, sve manji resursi i eksplozivan rast stanovništva u idućih će 18 godina izmijeniti ravnotežu moći i dovesti do radikalnih ekonomskih i političkih promjena po dosad neviđenoj brzini. Tako barem tvrdi novo izvješće američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća sastavljeno od mišljenja svih 16 obavještajnih agencija u SAD-u

Kako prenosi Bloomberg, ta organizacija na 140 stranica navodi sve opasnosti i prilike koje bi se tijekom narednog razdoblja mogle pojaviti pred narodima i gospodarskim sustavima. Te promjene uzrokovat će četiri 'megatrenda' koji, prema američkim obavještajnim analitičarima, transformiraju svijet u kojemu živimo. To su kraj američke dominacije svijetom, rast moći pojedinaca u odnosu na države, jačanje srednje klase čiji zahtjevi osporavaju položaj vlade te gordijski čvor nestašica vode, hrane i energije.

'Nalazimo se na ključnom križanju u ljudskoj povijesti koje bi moglo dovesti do potpuno različitih budućnosti. Mi želimo potaknuti one koji donose odluke, bilo u vladi bilo izvan nje, da razmišljaju i planiraju dugoročno kako se negativne budućnosti ne bi pojavile i kako bi one pozitivne imale više šansi', piše predsjednik Vijeća Christopher Kojm. Izvješće, čiji je glavni autor savjetnik NIC-a Mathew Burrows, plod je 18-mjesečnog rada koji se sastojao i od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz Europske unije i još 14 zemalja.


Proteklo je razdoblje vođeno čimbenicima kao što su tehnološki napredak, migracije i ratovi. Na prvom mjestu čimbenika koji će oblikovati utjecaj 'megatrendova' u sljedećem razdoblju je globalno gospodarstvo koje je vrlo osjetljivo na krize i velike razlike između nacionalnih gospodarskih sustava. Tu su i rast srednje klase, širi pristup novim tehnologijama, promjene u gospodarskoj moći, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane i američka neovisnost o energiji. Kao jednu od promjena autori izvješća navode pomak gospodarskoj utjecaja prema istočnim i južnim zemljama. Očekuje se da će do 2030. godine američki, europski i japanski udio u prihodima na svjetskoj razini pasti ispod 50 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!