NAJBOLJA MJESTA ZA MIROVINU

Švicarska raj za penziće, Hrvatska kotira sve bolje

01.03.2014 u 17:10

Bionic
Reading

Među deset zemalja koje svojim građanima pružaju najbolje uvjete za uživanje u mirovini, čak je osam iz Europe, a Hrvatska se nalazi na visokom 32. mjestu svjetske rang liste

Europske zemlje najbolje zadovoljavaju financijske potrebe i očekivanja svojih umirovljenika, pokazuje Natixis Global Retirement Index koji analizira životni standard i mirovinsko osiguranje u 150 zemalja.

Prema ovogodišnjem istraživanju, najbolje je biti umirovljenik u Švicarskoj. Zahvaljujući nevjerojatno visokoj kvaliteti života, Švicarska je izbila na vrh liste. Na drugo mjesto je pala Norveška, pravi raj za umirovljenike, kojima visoko materijalno blagostanje osigurava super bogati državni mirovinski fond u koji se slijevaju prihodi od nalazišta nafte i plina u Sjevernom moru.

Trećeplasirana je Austrija čiji umirovljenici imaju najbolju zdravstvenu skrb. Ujedno, austrijska metropola Beč kotira kao grad s najvećom kvalitetom života, zahvaljujući izvrsnom sustavu javnog prijevoza i odličnoj kulturnoj ponudi. Među prvih deset na rang listi su još Švedska, Australija, Danska, Njemačka, Finska, Novi Zeland i Luxemburg.

Znatno slabije od europskih zemalja za svoje umirovljenike brinu Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države koje se nalaze na 18. i 19. mjestu.

Najbolje plasirana tranzicijska zemlja je Češka, na 16. mjestu. Od zemalja regije umirovljenici još uvijek najbolje žive u Sloveniji, iako je pritisnuta krizom 'dežela' pala za pet mjesta (sa 16. na 21.) u odnosu na 2013. S druge strane, Hrvatska je, usprkos dugotrajnoj recesiji, napredovala za tri mjesta i trenutno je 32. Struktura indeksa pokazuje da nam je jača strana zdravstveni sustav i kvaliteta života dok slabije stojimo u financijama i materijalnom blagostanju. 

Indeks ispituje 20 ključnih pokazatelja na temelju kojih se identificira ukupna dobrobit života u starosti. Pokazatelji su grupirani u četiri široke kategorije. Prva kategorija zdravlje, između ostaloga, uključuje očekivanu životnu dob i pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama.

Druga je materijalno blagostanje u kojoj se prati visina prihoda i dostupnost proizvoda i usluga. Treća prati kvalitetu života, a između ostaloga, uključuje čimbenike kao što su stopa kriminala i zagađenje zraka. Četvrta kategorija pokriva financije, a unutar nje ocjenjuje se snaga mirovinskog sustava i visina poreznog opterećenja.