bez rusije

Švicarska domaćin mirovne konferencije o Ukrajini 15.-16. lipnja

10.04.2024 u 18:30

Bionic
Reading

Švicarska vlada bit će u lipnju domaćin dvodnevne konferencije na visokoj razini radi postizanja mira u Ukrajini, rečeno je u srijedu, premda je Rusija jasno dala do znanja da neće sudjelovati u toj inicijativi.

Švicarska je u siječnju rekla da će biti domaćin mirovnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i od tada je vodila razgovore s EU-om, državama članicama G7 i zemljama poput Kine i Indije kako bi pridobila njihovu potporu.

"Trenutno postoji dovoljna međunarodna potpora za konferenciju na visokoj razini u svrhu pokretanja mirovnog procesa", navodi se u priopćenju Saveznog vijeća.

Konferencija će se održati od 15. do 16. lipnja u Buergenstocku u kantonu Nidwalden pored grada Luzerna.

Svrha je konferencije stvoriti povoljan okvir za sveobuhvatan i trajan mir u Ukrajini kao i "konkretne smjernice za sudjelovanje Rusije u mirovnom procesu".

Premda je Moskva rekla da nije protiv pregovora o okončanju rata, ruski su dužnosnici rekli da neće sudjelovati u pregovorima u Švicarskoj, zemlji za koju smatraju da je odustala od neutralnosti u pogledu sukoba.

Rusija, koja je pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., rekla je da je švicarska inicijativa besmislena bez sudjelovanja Moskve. Švicarske vlasti tek trebaju objelodaniti potpuni popis sudionika.

Nakon dvije godine rata, Rusija drži nešto manje od petine teritorija Ukrajine i optužuje zapadne pristaše Kijeva da koriste Ukrajinu kao poprište za borbu protiv Rusije.

Moskva je opetovano rekla da je otvorena za pregovore, ali da se u njima moraju priznati "nove realnosti na terenu". Ukrajina zahtijeva obnovu svojeg teritorijalnog integriteta i potpuno povlačenje ruskih snaga kao uvjete za mir.