PROBLEM SVAKOG ŠESTOG PARA

Svi pričaju o demografiji, a kako država kani pomoći neplodnim parovima?

03.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Svaki šesti par u fertilnoj dobi u Hrvatskoj je suočen s neplodnošću odnosno sa smanjenom neplodnošću (subfertilnošću) i mnogi će trebati jedan od oblika medicinski pomognute oplodnje kako bi ostvarili roditeljstvo. Važnu ulogu u tom procesu ima Nacionalno povjerenstvo za medicinski pomognutu oplodnju (MPO), no ono radi u zakonski krnjem sastavu što dovodi u pitanje legalnost njegova rada i legitimitet donesenih odluka, upozoravaju iz udruge RODA (Roditelji u akciji dok iz Ministarstva zdravstva samo šturo poručuju da je popunjavanje Povjerenstva u tijeku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić razriješio je pred sam kraj prošle godine pet članova Nacionalnog povjerenstva za MPO šest mjeseci nakon isteka njihova mandata i isti dan imenovao dva nova člana što predstavlja samo šest od Zakonom predviđenih devet članova, što čini sve tom prilikom donesene odluke pravno upitnima, upozoravaju iz udruge RODA.

'Ponašanje Ministarstva zdravstva krajnje je neozbiljno i neprofesionalno. Donošenje odluka i zakonskih preporuka bez pravnog stručnjaka, bioetičara i predstavnika pacijenata je opasna praksa i u suprotnosti s uobičajenim načinom rada u europskim državama i smjernicama kvalitetne prakse', upozorava za tportal bivša predstavnica pacijenata u Povjerenstvu i voditeljica Rodina programa Medicinski potpomognuta oplodnja Klaudija Kordić, koja je za svoje razrješenje saznala tek prije nekoliko dana. I to nakon što je bezuspješno mjesecima, ponukana učestalim upitima i mailovima pacijenata zbog potrebnih odluka Povjerenstva za MPO za pojedine faze i postupke u liječenju neplodnosti, pokušavala kontaktirati nadležne u Ministarstvu oko rada Povjerenstva koje osniva ministar zdravstva radi sustavnog praćenja i primjene Zakona o MPO-u.

 

Iz Ministarstva zdravstva za tportal su potvrdili da je Kujundžić razriješio stare te imenovao nekoliko novih članova i poručili da je postupak imenovanja preostalih članova Povjerenstva u tijeku, a od Koalicije udruga u zdravstvu zatražen je i prijedlog imenovanja predstavnika udruge pacijenata u Povjerenstvu koje i u međuvremenu može djelovati ako se odazove natpolovična većina.

Podsjetimo, Nacionalno povjerenstvo za MPO prema Zakonu o MPO-u, između ostalog, odlučuje o opravdanosti prijenosa pohranjenih spolnih stanica, spolnih tkiva i zametaka te daje, odnosno uskraćuje odobrenje za uvođenje i uporabu novih postupaka medicinski pomognute oplodnje u Hrvatskoj, odobrava uvid u Državni registar MPO-a te daje preporuke, mišljenja i smjernice za izmjenu propisa na ovome području.

Izmjene Zakona o MPO-u opsežnije od EU usklađivanja?

Međutim, Kordić podsjeća da je u Ministarstvu zdravlja prošle godine oformljena radna skupina koja se bavila izmjenama Zakona o MPO-u koji mnogim parovima znači mogućnost ili nemogućnost da postanu roditelji.

'Tadašnje moguće izmjene koje su dolazile iz Ministarstva bile su dalekosežnije nego puko usuglašavanje s EU regulativom i predstavljale su nove restrikcije u liječenju neplodnih osoba. U tom smo trenutku srećom bili smo u mogućnosti takve mjere i izmjene zaustaviti, no sad bez predstavnika pacijenata u Povjerenstvu pacijenti više nisu informirani o možebitnim izmjenama ili restrikcijama koje prijete i ovakav razvoj nas plaši i zabrinjava.'

U kojem je stadiju izrada novog prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, iz Ministarstva zdravstva tportalu do zaključenja ovoga teksta nije odgovoreno.

Kada će biti uspostavljen Državni registar o MPO-u?

U Hrvatskoj je velika polarizacija liječenja neplodnosti, podsjeća Kordić: 'Imamo pacijente koji se liječe u privatnim centrima za liječenje neplodnosti i one koji idu u postupke na teret HZZO-a, uglavnom u državne bolnice. Zbog velikih financijskih restrikcija koje imamo unazad četiri godine, liječenje na teret HZZO-a zbog malog iznosa postaje uistinu liječenje s manje izgleda na uspjeh - trudnoću i živorođenu bebu - nego u privatnim ordinacijama. Štedi se uglavnom na lijekovima, što u privatnim centrima, naravno, nije slučaj.'

'Druga ne manje bitna činjenica jest ta da još uvijek nemamo Državni registar, tako da i ne znate kako koji centar uistinu radi, koliko postupaka godišnje odradi, kakva mu je stopa uspješnosti - broj trudnoća po započetom postupku, po transferu - jednostavno nemate gotovo nikakve brojke, unificiranu statistiku na nacionalnoj razini što Hrvatsku stavlja u poziciju gotovo jedine države s važećim zakonom, a bez postojanja jedinstvenog registra. Ovakva praksa izrazito je loša ne samo po pacijente već i za centre u kojima se liječi neplodnost diljem Hrvatske', upozorava Kordić.

Iz Ministarstva zdravstva tportalu je odgovoreno da je Državni registar MPO-a i dalje u fazi izrade te će biti integriran u Centralni informacijski sustav zdravstva Republike Hrvatske (CEZIH): 'U ovom trenutku uspješno je završena 1. faza pilotiranja kliničkog modula, odnosno spajanja podataka iz jedne od licenciranih MPO ustanova te se planira povezivanje MPO licenciranih ustanova na Registar.'