BAN KI-MOON

'Svi moramo dignuti glas protiv napada na homoseksualce'

06.02.2014 u 11:50

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je svijet da se pobuni 'protiv napada na lezbijke i homoseksualce', u govoru u četvrtak na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

'Mnogo profesionalnih sportaša homoseksualaca i heteroseksualaca je protiv predrasuda. Svi moramo dignuti glas protiv napada na lezbijke, homoseksualce, biseksualce, transrodne osobe ili interseksualne osobe', kazao je Ban Ki-moon u raspravi na tu temu.

'Moramo se usprotiviti uhićenjima, zatvaranjima i diskriminatornim ograničenjima s kojima se suočavaju homoseksualne osobe', nastavio je glavni tajnik UN-a.

Zakon koji je u lipnju proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin, kažnjavajući novčanim iznosom i zatvorom 'promidžbu' homoseksualnosti pred maloljetnicima, izvazvao je žestoke kritike, posebice u zapadnim zemljama.

Na susretu s novinarima, glavni tajnik UN-a istaknuo je da cijeni sve napore Rusije oko uspješnosti olimpijskih igara. 'Istodobno, mislio sam da će one biti mjesto gdje će svatko, bez obzira na spolnu orijentaciju, moći uživati u skladu, prijateljstvu i međusobnom poštivanju te se moći natjecati u duhu olimpijskog pokreta'.

Sportaši na Olimpijskim igrama mogu i trebaju otvoreno reći da su gay