ŠTRAJK HŽ-OVACA

Svi će vlakovi stati na 15 minuta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.03.2010 19:08
  • Objavljeno 12.03.2010 u 19:08
hrvatske željeznice, hž

hrvatske željeznice, hž

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Četiri sindikata Hrvatskih željeznica najavila su danas prvu industrijsku akciju - prosvjed i to zaustavljanjem svih vlakova na prugama Hrvatskih željeznica u ponedjeljak, 15. ožujka, od 10,55 do 11,10 sati, a zbog problema u društvima nastalim podjelom jedinstvenog HŽ-a i potrebe neodgodivog rješavanja problema u HŽ-u

Tu akciju Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat strojovođa Hrvatske najavili su u dopisu Vladi i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, odnosno premijerki Jadranki Kosor i ministru Božidaru Kalmeti.

Sindikati prosvjed najavljuju 'zbog problema u društvima nastalim podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica koji se prateklih mjeseci sve jasnije očituje (nekoliko teških i tragičnih nesreća)', kao i zbog neuvažavanja tih sindikata kao socijalnih partnera, a što se, kako navode, očituje kroz održavanje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća zakazane za 15. ožujka u 11 sati.

Oko tog vremena, u ponedjeljak, 15. ožujka, od 10,55 do 11,10 sati, sindikati najavljuju prosvjed i to na način da će 'zaustaviti sve vlakove na prugama Hrvatskih željeznica'.

Kao razloge najavljenog 15-minutnog zaustavljanja vlakova, sindikati navode 'neodgodivu potrebu rješavanja problema neulaganja u željezničku infrastrukturu; katastrofalno loš vozni red koji je doveo do smanjenja broja putnika, a u konačnici do prijedloga ukidanja vlakova, odnosno obustave prometa na pojedinim pruga; te neulaganja u vozne i vučne kapacitete (veliki broj izvanrednih događaja)'.

O svim tim problemima predstavnici četiri sindikata govorit će i na konferenciji za novinare koja će se održati neposredno pred najavljenu prosvjednu akciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!