INDIJA OSVAJA MARS

Svemirska utrka druge svjetske lige

06.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Zemlja u kojoj sa dva dolara dnevno preživljava 68,7 posto stanovnika (to je u Indiji oko 830 milijuna duša!) poslala je jučer na planet Mars svemirsku letjelicu

Zanimljivo bi bilo znati koliki je postotak Indijaca uopće primio ovu informaciju i što im ona znači, s obzirom na to da se nekoliko stotina milijuna žitelja te zemlje vodi kao nepismeno.

Pokušavši ilustrirati kontekst, BBC-ov reporter nasumično je u neimenovanom indijskom gradu zaustavio dvije mlađe djevojke - reklo bi se, srednjeg sloja i obrazovane - te ih pitao jesu li čule da je njihova zemlja tog dana poslala bespilotnu letjelicu do Marsa. Djevojke su odgovorile negativno.

Ako misija prođe po planu, kroz 300-tinjak dana bespilotna letjelica MOM (Mangalyaan) trebala bi prevaliti 780 milijuna kilometara i sletjeti na Crveni planet, a Indija bi trebala postati četvrta svjetska sila kojoj je to uspjelo, nakon SAD-a, Sovjetskog Saveza i EU-a.

Službeni razlog za misiju jest potraga za metanom. No mediji pišu da u pozadini stoji nadmetanje u moći između dvije rastuće azijske veledržave, Kine i Indije, o čijem se rivalitetu sv više govori. Azijskoj utrci u svemir sa svojim se ambicijama pridružuju i Japan te Južna Koreja.

Kina već deset godina šalje ljude u svemir - lani je Liu Yang postala prva Kineskinja u vanzemaljskom prostoru. No bespilotna letjelica Yinghuo-1, koja je uz pomoć ruske tehnologije preklani trebala otići do Marsa, nije uspjela napustiti Zemljinu orbitu i na kraju je propala.

Premda se sa troškovima od 72 milijuna dolara indijska misija na Mars naziva dosad najjeftinijom, neki komentatori drže da je neprimjereno da zemlja koja ima problema, primjerice, s masovnom pothranjenošću djece, troši veliki novac na znanstvene projekte kojima je teško naći širi društveni interes osim tzv. nacionalnog ponosa. Pobornici projekta tvrde pak da bi uspjeh misije značio tehnološki napredak koji će indirektno utjecati i na druge aktivnosti u zemlji, pa tako i na poboljšanje standarda nižih društvenih slojeva.

Među pristašama je i Nisha Agrawal, izvršna direktorica lokalnog ogranka Oxfama, saveza za smanjenje siromaštva. Ona je za BBC izjavila: 'Indija je zemlja siromašnih ljudi, ali je ujedno i rastuća ekonomija, zemlja srednjeg sloja, članica G20. Ljudima je teško shvatiti da smo domovina neimaštine, ali i globalna sila. Mi zapravo nismo jedna zemlja, već dvije u jednoj. I moramo raditi obje stvari: doprinositi globalnom znanju, i brinuti za siromašne ljude kod kuće.'

Prilog Al Jazeere o indijskoj letjelici za Mars