NEMA MIRA ZA PRIEBKEA

Svećenik odustao od pogreba osuđenog SS-ovca

15.10.2013 u 22:42

Bionic
Reading

Vjerski obred za osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea u mjestu Albano Laziale u okolici Rima, koji se trebao održati u utorak kasno popodne odgođen je nakon što je svećenik koji ga je trebao voditi skinuo odoru i napustio kapelicu, izvijestili su utorak navečer talijanski mediji navodeći da za sada nije jasan razlog tog čina ni hoće li se ispraćaj nastaviti

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da postoji mogućnost da je obred otkazan te izgleda da će Priebkeovi posmrtni ostaci preko noći ostati u Albanu.

Talijanski antifašisti i stanovnici mjesta Albano Laziale u okolici Rima prosvjedom su u utorak dočekali lijes s tijelom osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea koji je, unatoč nastojanjima gradonačelnika da to spriječi, dopremljen u mjesto na privatni vjerski obred u institutu bratstva Svetog Pija X, izvijestili su talijanski mediji.

Bivši časnik SS-a Erich Priebke umro je prošlog petka u kućnom pritvoru u Rimu u 101. godini života. U Rimu je služio kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokolju 335 civila 1944. godine u Ardeatinskim jamama blizu Rima.

Skupine prosvjednika su povicima 'Ubojica!' pokušale doprijeti do pogrebnih kola na putu do instituta kojeg vode Lefebvristi, krajnje konzervativna katolička organizacija čiji su neki pripadnici i ranije izazivali proturječja istupima u vezi holokausta.

'Bit će to privatan vjerski obred, kao što je Priebke i tražio, s misom na latinskom samo za uzak krug prijatelja i rodbinu', najavio je ranije odvjetnik Paolo Giachini prije nego je svećenik odustao od pogreba.

Erich Priebke


Nakon obreda njegovi su posmrtni ostaci trebali biti prebačeni u Rim na kremiranje, kako je rekao gradonačelnik gradića Albano Laziale Nicola Marini. Gradonačelnik je isprva odbio obred u Albanu no morao je odluku povući po nalogu rimskog prefekta Giuseppea Precorara.

Albano Laziale nalazi se 20 kilometara od mjesta Priebekova zločina, a među žrtvama pokolja, što ga je Hitler naredio kao odmazdu za atentat u Rimu u kojemu su ubijena 33 policajca pripadnika SS-a, bio je i Marco Moscati, Židov i partizan upravo iz Albana, podsjetila je u svojoj izjavi organizacija talijanskih partizana ANPI.

Policija je s naporom odbijala nasrtaje više stotina prosvjednika koji su uz povike "Ubojica" i "Zločinac" dolazak Priebekova tijela popratili pjesmom 'Bella ciao', neslužbenom himnom talijanskog pokreta otpora fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu. Snage reda su istodobno nastojale zapriječiti pristup i skupini od nekoliko desetaka neonacista. Rimski prefekt je u dogovoru sa snagama reda skupini ekstremnih desničara zabranio ulaz u kapelicu gdje se trebao održati obred za Priebkea, izvijestila je ANSA navodeći da je svećenik prekinuo obred.

Ukop Priebkeovih posmrtnih ostataka na svome su tlu odbili Argentina u kojoj je živio od bijega iz Europe do izručenja Italiji 1995., zatim Rim, gdje je služio kaznu doživotnog zatvora, te konačno Priebekovo rodno mjesto Henningsdorf u Njemačkoj.

Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, židovske organizacije koja se bori da nacistički zločinci odgovaraju na sudu za svoje zločine, predložio je da tijelo bivšeg SS-ovca Ericha Priebkea bude predano Njemačkoj te da ga ona kremira. Sličan prijedlog, da se Priebkeovi ostaci prebace u Njemačku, odnosno Berlin, iznio je i predsjednik židovske zajednice Rima Riccardo Pacifici.

Priebkeov sin Jorge je iz Argentine pak predložio da se njegov otac pokopa u Izraelu. Jorge, koji iz zdravstvenih i financijskih razloga nije stigao na vjerski obred u Italiji, izjavio je da je proces protiv njegova oca bio 'židovska krivotvorina' i 'nepravda'.

Još nije poznato što će biti s Priebkeovim posmrtnim ostacima, a jedino je Fondachelli Fantina, malo mjesta na Siciliji u okolici Messine, izvijestila je talijanska televizija RAI, izrazilo spremnost dopustiti ukop Priebkeovih posmrtnih ostataka na svom području.

Pokolj 335 muškarca i dječaka, među kojima je bilo 75 Židova, kod Ardeatinskih jama jedan je od najtežih ratnih zločina počinjenih na području Italije u Drugom svjetskom ratu.

Priebke, kojega je 1994. godine našao novinar kako uživa u mirovini nakon što je otvoreno radio kao učitelj u Argentini, izručen je Italiji 1995., a 1998. je osuđen na doživotni zatvor. Zbog zdravstevnih razloga 2003. godine pušten je u kućni pritvor.