don Josip Ulić

Svećenik koji je održao misu zadušnicu za Kobea Bryanta poručuje: 'Noć vještica je suprotstavljena katoličkoj tradiciji, opasna je i treba je odbaciti'

30.10.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Josip Ulić, splitski svećenik koji je široj javnosti postao poznat po tome što je održao misu zadušnicu za tragično poginulog košarkaša Kobea Bryanta, poslao je poruku poklonicima Noći vještica tj. Halloweena

Nasuprot Holloween manifestacijama Katolička crkva diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama i misijama održva Holywin, molitveno bdijenje uglavnom mladih ljudi uoči blagdana Svih svetih.

Josip Ulić, svećenik iz Župe svetog Spasa na splitskim Mejašima također organizira Holywin, za Slobodnu Dalmaciju pojasnio je koju je smisao bdijenja:

'Netko može kazati da je Holywin nastao kao katolički odgovor na silno marketinški propagiran poganski blagdan Halloween ili Noć vještica koji je izravno suprotstavljen katoličkoj tradiciji, o čemu je Crkva govorila u više navrata. Vatikan je tako još 2009. godine odlučio stati na kraj rastućoj popularnosti Noći vještica, označivši to slavljenje antikršćanskim i opasnim', kaže Ulić. 

Za Crkvu, dodaje,  kada je u pitanju Noć vještica nema mjesta za nikakav liberalizam i priče kao što su "Ma, nama je to samo zezancija". 'Nema toga. To je antikršćansko i to treba odbaciti. i to je istina. Papa u miru Benedikt XVI. također je u više navrata oštro kritizirao ovaj, kako on reče, "antikršćanski" festival', dodao je. 

'Holywin je prvenstveno bdijenje mladih uoči blagdana Svih svetih. Ta lijepa tradicija je kroz godine iščezavala, pa se kroz ovaj događaj želi još jednom podsjetiti na nju. Naime, nekad su katolici uoči velikih svetkovina noć prije bdjeli i molili. Sveto misno slavlje središnji je dio našega okupljanja na Mejašima, nakon čega se govori o životima svetaca kao dodatni poticaj i podsjetnik da svetost uvijek pobjeđuje – odatle i naziv Holywin. Dakle, to bdijenje je važno jer nas podsjeća da svetost uvijek pobjeđuje', zaključio je.