OBLJETNICE U AHMIĆIMA I TRUSINI

'Sve žrtve rata imaju pravo na jednako poštovanje'

16.04.2012 u 21:42

Bionic
Reading

U hercegovačkom selu Trusina i u mjestu Ahmići u središnjoj Bosni u ponedjeljak je obilježena devetnaesta obljetnica zločina počinjenih tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske odnosno bošnjačke nacionalnosti

Komemoraciji u Trusini, u kojoj su u travnju 1993. godine pripadnici Armije BiH ubili četrnaest hrvatskih civila i četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nazočio je niz visokih dužnosnika predvođenih predsjednikom vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Nazočan je bio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te dopredsjendici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo

Počast ubijenim polaganjem vijenca na spomen obilježje po prvi puta su zajednički odali i predstavnici Udruge generalskog zbora HVO-a odnosno Udruženja generala Armije BiH.

Predsjednik FBiH Budimir kazao je ovom prigodom kako je iznimno važno to da se žrtvama po prvi puta na ovakav način odaje počast, podsjećajući kako sve žrtve rata imaju pravo na jednako poštovanje.

'Sve žrtve ovog rata zaslužuju da im se mi koji smo se časno borili poklonimo i da svi počinitelji zločina odgovaraju', kazao je Budimir, koji je tijekom dana boravio i u Ahmićima, gdje je odana počast za 116 bošnjačkih civila koje su prije devetnaest godina pobili pripadnici HVO.


Za zločine počinjene u Trusini optuženo je šest bivših pripadnika Armije BiH i njima se trenutačno sudi pred sudom BiH u Sarajevu.

Za zločine u Ahmićima Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ranije je na temelju zapovjedne odgovornosti osudio Darija Kordića na 25 godina zatvora, a Tihomira Blaškića na devet godina zatvora.

Još četiri neposredna počinitelja zločina osuđena su na zatvorske kazne u trajanju od 10 do 18 godina. Na deset godina zatvora zbog zločina u Ahmićima na sudu BiH osuđen je i Paško Ljubičić