talijanska iskustva

Sve zgrade nakon potresa u L'Aquili su građene na amortizerima: Doktor za palače ima savjete za Hrvatsku

04.01.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Hrvatski inženjer Dario Almesberger (78), Riječanin koji živi u Trstu i bavi se obnovama nakon potresa, a u posljednjih 20 godina u Italiji je radio na čak njih pet, nije oprimističan kad je riječ o obnovi Banije nakon potresa. 'Potres u L’Aquili ipak je bio u nekom po svemu normalnijem vremenu. Njima je cijeli svijet slao pomoć. A unatoč tome, grad ni danas nije obnovljen. To su teške stvari i treba imati strpljenja jer obnova ne ide preko noći', ističe

Inženjer Almesberger, kojega u Italiji ga zovu 'Il medico dei palazzi' (doktor za palače), za 24 sata je rekao kako se potres u Zagrebu može usporediti s onim u L’Aquili, jer su u oba najviše stradale zidane konstrukcije, zgrade te spomenici kulture i crkve, ali je priznao da je po razornosti puno sličniji ovom u Petrinji. Otkrio je kako je tekla obnova L’Aquile i koja su njegova predviđanja za obnovu hrvatskih gradova.

'Stambeni objekti i tvorničke hale tamo su odmah sanirani ili srušeni te ponovno sagrađeni prema novim seizmičkim propisima. Obnova još traje. Odvija se polako jer je grad poznato sveučilišno središte s mnogo povijesnih zgrada, za čiju su obnovu potrebni novac i vrsni majstori. Do sada je sanirano 70 posto spomenika kulture, ali sve se na njima radi s originalnim materijalima', rekao je Almesberger za 24 sata.

Otkrio je revolucionaran način kojim se obnavljala L’Aquila: 'Nakon potresa zgrade su izgradili na seizmičkim amortizerima. Da pojednostavim, zgrade leže na gumenim elementima, tako da, ako udari potres, zgrada je odvojena od temelja i vibracije se ne prenose na nju, pogotovo ne u onolikoj količini kao u vrijeme starog načina gradnje' .

Dodao je da je takav način gradnje dugo bio na razini pokusa u laboratoriju, a da je prvi put u praksi izveden upravo kod obnove L’Aquile te se pokazao vrlo funkcionalnim. Nažalost, u Hrvatskoj, smatra, takvo nešto nije moguće.

  • +44
Potres u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Preveliki su to troškovi. Zgradu treba potpuno srušiti i graditi je ispočetka ako se žele postaviti amortizeri', istaknuo je Almesberger, koji je za obnovu preporučio nove materijale kao što su specijalni malteri, mreže od ugljičnih niti i trake od titana koje mogu znatno ojačati zidane konstrukcije.