nakon pada

Sve više zemalja prizmeljuje zrakoplove modela Boeing 737 MAX 8

12.03.2019 u 17:29

Bionic
Reading

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska zadnje su u nizu država koje su u utorak poslije podne objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za zrakoplove modela Boeing 737 MAX 8 nakon fatalnog pada putničkog zrakoplova takvog tipa u nedjelju na letu iz Adis Abebe za Keniju.

"Britansko civilno zrakoplovstvo pozorno prati situaciju (...) kao mjeru opreza objavilo je uputstva da se obustave svi komercijalni putnički letovi bilo kojeg operatora u dolasku, polasku ili tranzitu zračnog prostora Ujedinjene Kraljevine", priopćeno je.

Agencija Bloomberg objavio je, pozivajući se na neimenovani izvor, da Agencija za sigurnost zračnog prometa Europske unije također priprema privremeno prizemljiti zrakoplove Boeing 737 MAX.

Nešto ranije odluku o prizemljenju objavila je i norveška kompanija Norwegian Air, prema savjetu europskih regulatora.

Njemački ministar objavio je da Njemačka zatvara svoj zračni prostor za Boeing 737 MAX 8, prenosi agencija Reuters

Francuska i Irska također su odlučile prizemljiti zrakoplove tog modela.

Njemačka grupa TUI, najveća grupa za putovanja i turizam na svijetu, obustavlja sve letove putničkim zrakoplovom modela Boeing 737 MAX 8, objavio je glasnogovornik tvrtke, prenosi agencija dpa.

U ponedjeljak su Kina i Indonezija prizemljile svoje zrakoplove tog modela u floti svojih avioprijevoznika.To su učinile kompanije Air China, China Eastern Airlines, Kunming Airlines i China Southern Airlines. U Kini je u prometu više od 90 zrakoplova tipa Boeing 737 Max 8.

Singapur i Australija privremeno su obustavile promet svih tipova zrakoplova 737 MAX, što je učinila i etiopska zrakoplovna tvrtka Ethiopian Airlines čiji se zrakoplov srušio u nedjelju.

  • +8
Pegasus Airlines Boeing 737 Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Prizemljiti svoja dva zrakoplova tog modela odlučila je i južnokorejska niskotarifna kompanija Eastar Jet.

Boeing je ponovio da je istraga o uzrocima pada zrakoplova u ranoj fazi i nema osnove na temelju koje bi dao nove smjernice operatorima.

Agencija Reuters donosi pregled odluka pojedinih zračnih prijevoznika prema modelu Boeing 737 MAX iz kojeg je razvidno da su zasad nisu sve aviokompanije odlučile prekinuti promet modelom Boeing 737 MAX.

Air Canada je objavila da je ponudila pomoć i "pozorno prati istragu", te da u svojoj floti imamo 24 zrakoplova takvog tipa od 2017. i da su oni pokazali "odlične performance u sigurnosti, pouzdanosti".

Amercian Airlines je objavio da ima puno povjerenje u taj model i da pozorno prati istragu, a puno povjerenje ima i američka kompanija Southwest Airlnies.

Brazil's Air Travel Regulator odlučio je da neće prizemljiti taj model i da prati istragu.

Velika aviokompanija Turkish Airlines objavila je da je "njezin prioritet zračna sigurnost" i da pozorno prati situaciju.

Slično je priopćenje objavila agencija za civilno zrakoplovstvo Ujeidnjenih Arapskih Emirata.

Povjerenje u model obznanila je i aviokompanija Fiji Airways te FlyDubai.

Indijska opća uprava za civilno zrakoplovstvo (DGCA) najavila je da će dati dodatna uputstva za sigurnost leta indijskim zračnim prijevoznicima.