ULAGANJE ZA CRNE DANE

Sve više ljudi osigurava se od gubitka radnog mjesta

08.09.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu osiguranja široka je paleta usluga i mogućnosti sklapanja premija, po tome ne zaostajemo za europskim okruženjem. Pa je tako moguće osigurati se i za slučaj ako ostanete bez posla. Čini se posve logično jer u vremenima smo općeg društvenog i gospodarskog nemilja. Uostalom u porastu su upravo premije iz skupine neživotnog osiguranje koje se zove - osiguranje raznih financijskih gubitaka, otkriva Glas Slavonije.

Hrvatski ured za osiguranje netom je objavio Statističke podatke tržišta osiguranja za prvih pola godine. Ukupno je 26 društava za osiguranje i oni su zaračunali ukupnu brutopremiju u iznosu od 5,4 milijarde kuna. To istina predstavlja pad od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pad se bilježi u segmentu neživotnih osiguranja, dok ona životna nastavljaju bilježiti kontinuirani porast. A upravo u kategoriji neživotnih, gledano po segmentima porast premija bilježi i osiguranje raznih financijskih gubitaka i to s dojmljivih 29 posto u odnosu na godinu prije.

Osiguranje je to financijskih i materijalnih šteta tvrtki i drugih institucija, čime se pruža cjelovita zaštita njihova poslovanja. U osigurateljnoj terminologiji ovo se osiguranje naziva 'šomažno osiguranje'. Ono u Hrvatskoj u ukupnom portfelju, istina, zauzima tek 1,03 posto tržišta, a u 2013. godini zaračunata brutopremija iznosila je 93,6 milijuna kuna.

No, može li se ova vrsta osiguranja doista dovesti u izravnu svezu s aktualnim stanjem u domaćem gospodarstvu? U Allianz osiguranju tako primjerice privatnim osobama nude osiguranje standarda života zbog otkaza na poslu, kojim se klijentima isplaćuje ugovorena mjesečna naknada za pokrivanje fiksnih troškova života, primjerice režija, u razdoblju nezaposlenosti. Pa ipak, u toj kući ovo osiguranje ne dovode direktno u svezu s trenutnim gospodarskim stanjem, ali drže kako je ono vjerojatno utjecalo na razvijanje svijesti pravnih i privatnih osoba o potrebi osiguranja i od financijskih gubitaka koji slijede materijalnu štetu. U Croatia osiguranju podsjećaju kako šomažno osiguranje nije ništa novo na našem tržištu, većina kuća ga pruža cijeli niz godina, navodi Glas Slavonije