RUŽIČASTI VILAJET

Sve više deklariranih homoseksualaca u BiH

21.09.2011 u 13:36

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini raste broj homoseksualaca, pokazalo je istraživanje što ga je proveo zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, a prema istraživanju najmlađa osoba sklona istom spolu u takav je seksualni odnos stupila kada je imala tek dvanaest godina, prenosi u srijedu sarajevski Dnevni avaz

Ne pojašnjavajući kada je točno istraživanje provedeno, list navodi da je u cilju ispitivanja rasprostranjenosti zaraze virusom HIV-a anketirano 248 muškaraca koji imaju seksualne odnose s osobama istog spola.

Samir Ibišević, predsjednik udruge PROI, koja je pomagala u provedbi istraživanja, kazao je da je među anketiranima bilo dosta maloljetnika, a istraživanje je pokazalo da je njih 10,6 posto imalo prvi homoseksualni odnos prije navršene 16. godine.

Nešto manje od dva posto bilo je pozitivno na testiranje na HIV, četiri posto ih je u braku, a 17 posto prakticira grupni seks.

Više od polovice ispitanika nalazi partnere preko interneta.

Ibišević na temelju analiziranog uzroka tvrdi da bi u BiH moglo biti do 150 tisuća homoseksualnih osoba.

Nepoznato je koliko BiH trenutačno ima stanovnika jer u toj zemlji nakon rata nije proveden popis stanovništva, no pretpostavlja se da u njoj živi između 3,6 i četiri milijuna ljudi.

Udruga PROI uspjela je registrirati i brojku od 400 žena i djevojaka koje se bave prostitucijom u FBiH.

Nijedna testirana nije imala HIV, a zanimljivo je da je njih devet posto izjavilo da je u braku.