RAT FPS TITANA

Sve što znamo o Battlefieldu 3

14.09.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Ovog tjedna donosimo vam prvi dio velike teme o dva najljuća FPS konkurenta sezone

Ove godine, veliki izdavači odlučili su ponovno naoštriti rogove, te gamerskoj naciji priuštiti još jednu bitku franšiza. U jeku velike debate među fanovima Call of Duty i Battlefield franšiza, odlučili smo tijekom sljedećih dva tjedna razotkriti sve što znamo o obje igre, te možda baciti malo svjetla na zakulisne igre između ova dva naslova.

 

yo dawg..

 

Naime, tijekom prošlih godinu dana nekoliko smo puta konstatirali kako iza sve ove silne gomile igara koje iz mjeseca u mjesec imamo privilegiju igrati sjedi čovjek koji živi od toga. Dobro, da malo parafraziramo, taj čovjek spava na novcima. Konkretno, Electronic Arts i Activision firme su koje se ne financiraju jednoroškim prdecima, već novcima od prodaje igara. Na našu žalost/radost, budžeti za izradu istih toliko su skočili prema gore, da se čitava stvar sa njihovom prodajom doslovce MORA shvatiti strahovito ozbiljno. Primjera radi, samo promocija Battlefielda 3 EA je do sada koštala oko sto milijuna dolara.

 

EA, ma sram vas bilo...:P

 

Uzmemo li uz to i nemilosrdni pristup koji gore navedene firme koriste pri reklamiranju svojih skupih naslova, moramo razumijeti da će oba tabora iskoristiti sve kako bi svoju igru bolje prodali. I tu, dragi fanovi franšiza (ili barem vi koji ste se osjetili prozvanima) ulazite u igru. Vidite, marketinški stroj jedna je poprilično zeznuta stvar koja će, budimo realni – iskoristiti hype kako bi potencijalne kupce navukao da kupe proizvod, te da u isto vrijeme stvore antagonizam prema konkurenciji.

 

Zamislite tisuće i tisuće ovakvih na obje strane...i izgubili ste nadu za ljudsku vrstu...

 

Ne kažemo kako je hype i rat na forumima i fanpageovima (kako međunarodnima tako i našem Gamereportovom) induciran isključivo propagandom. Budimo realni, fanovi će UVIJEK biti fanovi. Ipak, kažemo kako je, ako sagledamo same činjenice, velik dio debata temeljen na skoro čistoj propagandi, a ne konkretnom iskustvu igranja. U slučaju da vam i dalje nije jasno o čemu pričamo, recimo samo kako niti jednog od dvaju „ljutih konkurenata“ šira javnost još nije zaigrala. Grafički eye candy oba naslova nikako ne opravdava zaklinjanje u to je li jedan ili drugi naslov bolji. To ćemo, budimo realni, saznati kada oba naslova konačno i izađu.

 

Mali Battlefield 3 intervju sa nedavnog PAX primea...

 

Iako nam, realno, imponira da na svaki članak koji spominje BF ili CoD rezultira zidovima i zidovima komentara, dosta često zapažamo kako se dobar dio argumenata drži više manje materijala iz clipova i možebitnog eye candya i sličnih bedastoća. Upravo zbog toga ovog tjedna isipati ćemo veliku većinu sakupljenih informacija koje smo iskopali o Battlefieldu 3. Sljedeći tjedan baviti ćemo se njegovim direktnim „konkurentom“. Stoga, krenimo od početka!

 

Naši izvori BF3 informacija na jednom drugom zadatku...

 

Battlefield 3 je, kao što znate, pucačina iz prvog lica koju za Electronic Arts razvija EA Digital Illusions ili DICE. Firma je starijim igračima poznata po sjajnoj seriji simulatora flipera pod imenom Pinball Dreams i Pinball Fantasies. Dio ostalih igara koje su razvili uglavnom su Battlefield nastavci. Pod uglavnom mislimo preko 60% njihovog sveukupnog opusa. I prije nego što pomislite da se radi o svega par izdanja, recimo samo da ih do danas izašlo sveukupno dvadeset. Računajte također da su u ovaj broj ubrojite i sve ekspanzije. Još par spomena vrijednih naslova uključuju i umjetnički ispolirani Mirror's Edge, kao i nekoliko Need for Speed nastavaka.

 

Pinball Dreams...sjećate li ih se?

 

Tehnologija koji pokreće novi Battlefield moćni je Frostbite 2 engine – pokretač zahvaljujući kojemu je igra u samom startu prouzrokovala popriličnu pomutnju među redovima štovatelja „eye candya“. Naime, engije, barem prema dosadašnjim video demonstracijama i igrivim demoima, omogućuje vizuale do sada neviđene u first person shooterima.

 

Mala demonstracija Frostbitea 2

 

Frostbite engine napravljen je kako bi iskorištavao potencijal 64 bitnih procesora i DirectX-a 11, što znači da igra ni na koji način neće moći raditi na Windowsima XP. 2.0 inačica enginea debatirala je prije godinu dana, te je do danas službeno korištena u još dva naslova: Need for Speed: The Run i Mirrors Edge 2. Novi NFS trebao bi izaći krajem ove godine, dok datum izlaska nove parkour skakaljke još nije objavljen.

 

 

Need for Speed: The Run

 

Radnja Battlefielda 3 biti će smještena na granicu Iraka i Irana gdje tim američkih specijalaca pokušava otkriti pogon za proizvodnju kemijskog naoružanja. Nakon slijeda dogđaja koje imamo prilike pratiti u story traileru, stvari krenu nizbrdo, a radnja se (barem prema riječima autora) strahovito uozbilji i sve se pretvori u (pretpostavljamo barem) globalnu prijetnju koju morate sanirati. A sanirati ćete ju pražnjenjem šaržera među obrve negativaca. Naravno, igra će imati i Co-OP mod za kampanju, kako ne biste bili usamljeni za vrijeme rešetanja negativaca.

 

Čuveni co-op mod!

 

Igra je prije svega razvijana za PC platformu. Ovome svjedoče i neke tehničke specifikacije vezane uz mogućnost igre u više igrača. Naime, PC će podržavati borbu od 64 igrača na istoj mapi, dok će konzolaške verzije moći tjerati „samo“ 32. Nadalje, jedino će PC verzija imati čuvene hi-res teksture. Ovo zadnje nas previše ne fingira, s obzirom da konzole nove generacije ionako većinu naslova pokreću u 720p rezoluciji. Gore spomenute mape će biti nešto manje na konzolama, s obzirom na smanjeni broj igrača.

 

 

Usporedba PC i konzolaške verzije...

 

Mape koje su službeno potvrđene su sljedeće: Operation Metro, Caspian Border, Battle of Oman, Sharqi Peninsula, Wake Island i Strike at Karkand. Veterani Battlefielda primjetiti će kako je dio poznat iz Battlefielda 2. DICE, međutim, garantira kako se ovdje radi o revampu mapa, a ne jednostavnom copy-pasteu. Što se samog moda za više igrača tiče, u njemu ćete moći koristiti skoro sva oružja iz prijašnjih Battlefieldova, s time da su, na oduševljenje kamikaza ZRAKOPLOVI PONOVNO U IGRI. Da, narode, pored velikog broja opakih sve-terenskih vozila, moći ćete sjesti u mlažnjak i pokazati tko je pravi as. Letala su prvi put demonstrirana u Caspian Border clipu. Nakon toga fanovi ne mogu prestati pričati o njima. Prvo nauči vozit', pa ćemo onda pričati, sinko...

 

Caspian border...i aviončići...

 











Što se igrivih klasa tiče, BF3 imati će ih sveukupno četiri: Assault, Support, Recon i Medic. Za one kojima fali prone pozicija, također su stigli dobri dani, zato jer je DICE službeno potvrdio povratak čuvenog položaja tijela (nakon njegovog izbivanja iz BF2) u najnoviji Battlefield

Igra dolazi na jednom bluray disku za PS3, odnosno dva DVD-a na Xboxu360. Paralelno sa izlaskom stiže i prvi DLC pod imenom Back to Karkand. Oni koji naruče igru prije njenog službenog izlaska putem Steama i sličnih online servisa ovaj bi DLC trebali dobiti potpuno besplatno

Što se hardverskih zahtjeva tiče, moramo priznati kako bi slabiji PC-i  mogli sa igrom imati pokoji problem. Osnovna konfiguracija na kojoj biste Battlefield 3 mogli pokrenuti je Windows 7 PC računalo sa 15GB slobodnog prostora, 2 GB RAM-a i video karticom koja podržava DirectX 10 ili 11.

 

Fault line u svom punom sjaju.

 

Ako želite igru igrai u više od 15 sličica u sekundi, trebati će vam 64-bitni Windowsi, Quad Core procesor, 4 GB RAM-a, te video kartica u rangu GTX 460 ili Radeonovog HD 6850. Zvuči puno? Pa, prema našem mišljenju većina PC gamera će ovu igru bez problema moći pokrenuti. Nešto manji broj će, u drugu ruku, moći vrtiti multiplayer s maksimalnim detaljima a da ozbiljno ne ugroze samo igranje (pod ovime mislimo na generiranje tekstura, lag prouzročen naglim učitavanjem i slično).

 

Malo Operation Metroa...

Službena beta počinje ovih dana, a konačna inačica bi trebala biti vani 28. listopada ove godine. Marketinška pozadina Battlefielda obično se izravno dodiruje prepucavanja sa Activisiovim CoD-om, s time da, iznenađujuće, EA ne očekuje luđačku prodaju koju je prošle godine postigao Black Ops. Da, to su SLUŽBENO objavili. Svejedno, to ih ne spriječava da svaki tren naglašavaju kako je BF bolji u SVEMU od novog CoD-a. Ako nas pitate, to su čiste marketinške igre i igrarije o kojima smo, ako malo proskrolate prema gore, već pisali u ovom članku. I na kraju svega, vjerujemo kako vas zanima je li nama bolji BF ili CoD? Pa, iskreno, BF izgleda ljepše, no kao što se to već 100 puta dokazalo, grafika ne čini igru. Ako ste spremni to prežvakati, shvatiti ćete da su nam obje igre jako, jako zanimljive, te da ih jedva čekamo primiti u ruke, te pošteno izigrati. Što mislimo o novom CoD-u? Saznajte već sljedeći tjedan u drugom dijelu naše BF v CoD ekskluzive!

 

Još malo slatke, slatke akcije...