sve više kontrola

Sve manje bolovanja: Ovo su najčešći razlozi zašto ih Hrvati otvaraju

06.11.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Hrvati sve rjeđe otvaraju bolovanje. U odnosu na isto razdoblje lani na bolovanju ih je 15 posto manje. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih bolovanja otvaraju su depresija i anksioznost

Hrvati bolovanja najčešće otvaraju zbog koštano mišićnih bolesti, prijeloma te psihičkih bolesti. Božidar Nikša Tarabić, voditelj Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu, objasnio je za RTL Danas trenutnu situaciju.

'Govorimo o depresivnim epizodama i određenim anksioznostima koje osobe imaju. Bilježi se porast javljanja zbog radnih uvjeta, sve više se populacija osvještava kako bi trebala izgledati radna mjesta i koja su njihova radna prava pa onda postajemo svjesni kada se na radnom mjestu događa nešto što se ne bi trebalo događati. I to ide u prilog povećanju statistika broja bolovanja koja se otvaraju u odrasloj dobi', rekao je Tarabić.

Prema podacima HZZO-a, u prvih devet mjeseci zabilježeno je 15 posto manje bolovanja u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine bilo je milijun i 80 tisuća slučajeva, a lani gotovo milijun i 300 tisuća.

Za Jasnu Karačić, predsjednicu Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, to je očekivano, zbog, kaće, 'najava kontrolora da će se ići u kontrolu obiteljskim liječnicima, da će zatvarati lažna bolovanja'. 'Tako da oni koji su i mislili otvoriti lažna bolovanja ili nisu išli kod liječnika ili im on nije otvorio takvo bolovanje', ustvrdila je.

Jesu li bolovanja opravdana ili nisu odgovor traže i poslodavci. HZZO je na njihov zahtjev u ovoj godini proveo gotovo 3500 kontrola. Zaključeno je 413 bolovanja, odnosno 12 posto kontroliranih. Ako bolovanje predugo taje, liječnici najčešće dobiju opomene, a prijete im i novčane kazne.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kaže za RTL Danas: 'U nekim drastičnijim slučajevima novčane kazne mogu biti iznimno visoke, one uključuju sve isplaćene plaće pacijentu koji je na bolovanju.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'